Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailand: Alla vägrar ge vika

Efter månader av politiskt våld uppmanade Thailands arméchef på onsdagen regeringen att avgå och utlysa nyval.
Men premiärministern sade nej och den regeringsfientliga ockupationen av Bangkoks internationella flygplats fortsatte.
Vid en pressträff i Bangkok manade den mäktige general Anupong Paochinda regeringen att avgå.

Annons

– Det här är ingen kupp, hävdade samtidigt den uniformsklädde Anupong.
– Regeringen har fortfarande full kontroll. Det här är den väg att gå för att lösa problemen som har försatt vårt land i en djup kris.
Arméchefen beordrade samtidigt demonstranterna från Folkalliansen för demokrati, PAD, att genast dra sig tillbaka från den internationella Suvarnabhumi-flygplatsen och de regeringsbyggnader de ockuperat sedan i augusti. PAD anklagar regeringen för att vara en korrumperad marionett till störtade premiärministern Thaksin Shinawatra. Ett skäl till att de intog flygplatsen var att premiärminister Somchai Wongsawat på onsdagen väntades landa där efter en resa till Peru.

Så blev aldrig fallet. Somchais plan landade i stället i staden Chiang Mai i norr. Enligt en regeringstalesman avvisade han bestämt uppmaningarna om att dra sig tillbaka och hänvisade till att han valts på demokratisk väg. Senare på dagen skulle Somchai träffa Thailands vördade och mäktige kung Bhumibol Adulyadej, vars inställning till krisen kan avgöra dess utgång.
Somchai skulle också tala till nationen i tv.

De gulklädda demonstranterna meddelade att de vägrar lämna Suvarnabhumi-flygplatsen, vars byggnader och flygledartorn de hävdade att de kontrollerade.
– Lösningen är inte att upplösa parlamentet. Om Somchai avgår kan vi prata igen om huruvida vi tänker förhandla, sade PAD-ledaren Pibhop Dhongchai.
PAD intog flygplatsen redan på tisdagen och satte därmed omkring 3 000 resenärer, varav flera svenskar, i kläm eftersom inga plan tilläts lyfta. Demonstranterna uppgavs ha delat ut vatten och behandlat resenärerna väl, men tidigt på onsdagen detonerade en sprängladdning på flygplatsen som skadade minst sju personer. Flygplatsen skulle förbli stängd åtminstone hela dagen.

Thailandsexperten Elin Bjarnegård sade till TT att både regeringen och PAD spelar ett högt spel, men att PAD i och med ockupationen av flygplatsen kan ha gått för långt.
– De tappar anseende när de skadar turismen på det här sättet. Visserligen får de mer uppmärksamhet men frågan är hur det skadar dem på lång sikt, sade Bjarnegård på telefon från Thailand.

Hon påpekade att arméns agerande kan tolkas som ett hot.
– Det är klart att det i någon mån är en varning när militären går in och ger den typen av råd till den sittande regeringen.
General Anupong å sin sida underströk att han inte kommer att iscensätta en militärkupp för att lösa den politiska krisen.
– Om en kupp kunde lösa alla problem skulle jag genomföra den. . . Men det kommer inte att lösa något, sade han.
Källor inom en regeringsvänlig protestgrupp, Demokratiska alliansen mot diktatur, sade samtidigt att om Somchai avgår kommer den att se det som en kupp och omedelbart börja protestera mot militären.
– Det kommer att bli krig, det är säkert, påstod en högt uppsatt medlem.

Mer läsning

Annons