Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”The Spirit” gör en Bronson

Med visuella, fantasifyllda och färgrika penseldrag tar Frank Miller – mannen bakom förlagorna till både ”Sin City” och ”300” – oss biobesökare till serietidningarnas värld ännu en gång. Här handlar det om Will Eisners klassiska actionäventyr ”The Spirit”.

Jag måste säga att han överraskar med en måttlig blandning av fysiska aktörer och animationer.

Det är en psykedelisk, våldsam och sexig historia som utspelar sig i mörka, kusliga och fuktiga miljöer i fiktiva Central City.

Stadens själ kallar han sig själv för, Denny Colt, denne expolis ”The Spirit” (Gabriel Macht i ansiktsmask) som uppstår från de döda för att likt en annan kallhamrad enstöring, Charles Bronson i ”Death Wish 1-5”, bekämpa brottsligheten och våldet ute på gatorna.

Ständiga huvudfienden nummer ett, den komplett galne The Octopus (Samuel L Jackson), är av samma stryktåliga sort, men ute i ett helt annat syfte. Han vill förgöra ”The Spirits” älskade stad. Och naturligtvis finns det också undersköna damer med i leken, vilket självklart är en distraktion för vår hjälte. Särskilt upptar hans ungdomskärlek Sandy Saref, spelad av urtjusiga Eva Mendes, hans intresse.

Publik och kritiker gjorde tummen ner på den amerikanska hemmaplanen, men själv tycker jag att filmen är helt okej som en hyllning till Will Eisners serieäventyr. Dock inte mer än så.