Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas Erixon tar över

SANDVIKENThomas Erixon är ny tillförordnad kyrkoherde i Sandviken under Bo Strömbergs sjukdomstid.

Annons
- Det ska bli spännande, en utmaning, säger han.
Han är tjänstledig från sin ordinarie tjänst som komminister i Strömsbro församling.
Sandvikens församling har under en längre tid kämpat med att få verksamheten att fungera med en för liten personalstyrka. Det har varit svårt att rekryta präster. Gunnar Westberg, Bo Strömbergs företrädare, är en av dem som har fått hoppa in och vikariera, tidvis på heltid. Men i dag är fem av sex tjänster tillsatta.

Präst sedan 1980
Thomas Erixon prästvigdes 1980. Att gå från församlingspräst till kyrkoherde innebär en hel del förändringar.
- Det blir såklart mer möten och sammanträden. En stor del av jobbet är personalfrågor. Det är ju en ganska stor organisation med 40-50 anställda. Sen ska man som kyrkoherde representera ibland. Utöver det ska jag som förut ha gudstjänster och döpa, viga och begrava. Men det blir lite mindre av det nu.
Han funderar över vilken del av jobbet han föredrar.
- Det är klart, det är ju präst jag har blivit. Jag vill möta människorna i kyrkan. Som kyrkoherde blir det mindre av det och mer administration. Å andra sidan får jag vara med och forma och utveckla kyrkans verksamhet, säger han.

Blev tillfrågad
Men han sökte inte tjänsten.
- Det var inte planerat, men jag blev tillfrågad. Många distriktspräster som jag vill inte bli kyrkoherdar eftersom de vet att det är mycket skitjobb. Det är inte enkelt, dels för att det inte är enkelt att vara chef, dels för att kyrkans organisation inte är enkel.
Att kyrkan som organisation är ganska otymplig och inte så lätt att ändra på tycker han har både för- och nackdelar.
- Statskyrkan har ändå haft sin roll som folkkyrka. Den har varit med och byggt upp det svenska samhället med sjukvård, fattigvård och skola. Men den blev en del av makten och det är fel. Det är en fördel i dag att Svenska kyrkan inte har någon makt. Det är så det ska vara, säger han.

Ingen stor förändring
I övrigt tycker han inte att kyrkan har förändrats särskilt mycket sedan skilsmässan från staten för tre år sedan.
- Man ser vad det kostar nu på skattsedeln. Det är väl det som folk märker. Men vi är ju bara i början av processen. Det kommer att ta tid. Man ska komma ihåg att det är en tusenårig organisation. Då är mina 22 år som präst bara en fis i rymden.
Att kyrkan skulle ha avfolkats i och med skilsmässan tycker han är en felaktig bild, till stor del skapad av medierna.
- Det är klart att det blir ett tapp. Men det blev bara 0,4 procent. Man kan tycka att ofattbart många är kvar.
Men trots att 83 procent av befolkningen är medlemmar är bara fem, tio procent aktiva.
- Men kyrkan är inget vinstdrivande företag med vinstkrav. Det är inget mål i sig att så många som möjligt ska gå i kyrkan om söndagarna. Kyrkan ska vara ett hem, en mötesplats för att finna tro, mening och hopp, få hjälp att leva.
På söndag håller han sin första gudstjänst i Sandviken.
- Just nu försöker jag bara landa och känna in mig. Det tar lite tid att orientera sig i en ny församling och en ny roll. Men jag ser fram emot att möta församlingen.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se