Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid för seniorboende i Strömsbro?

GÄVLEFör tio år körde planerna på ett nytt boende för äldre i Strömsbro fast.

Nu har idén dammats av igen.
Men den första tomt som kommunen erbjöd ratades direkt.
- Vi har tittat på OK-tomten, men vi tycker att den är för liten, säger Lars Orre, byggchef på HSB, som ska bygga huset om det blir av.
Det är s-föreningen i Strömsbro som tillsammans med fastighetsägareföreningen och PRO driver förslaget att bygga lägenheter för äldre i Strömsbro.
- Vi gjorde en enkät i fjol och då var ett 30-tal personer som anmälde intresse, men jag tror nog att det finns fler som är intresserade egentligen, säger Göte Flintberg, ordförande i den socialdemokratiska stadsdelsföreningen.
- Många i Strömsbro bor i villa, men vill sälja och flytta till en lägenhet. Men det finns bara sju procent lägenheter här, så det finns en brist, säger han.
Göte Flintberg har diskuterat förslaget med HSB, som i sin tur kontaktat kommunen för att få förslag på en lämplig tomt.
När frågan diskuterades förra gången, också då på initiativ av Göte Flintberg, presenterades fem tänkbara tomter. Då fastnade man för det mest attraktiva läget utmed Storgatan med utsikt mot Testeboån. Men där kolliderade man med både naturvårdsintressena och kulturminnesvårdsintressena och fick aldrig bygglov.

Vid Gamla Bönavägen?
Den här gången är Göte Flintberg försiktigare i sina önskemål.
- Skulle man kräva att få bygga vid Testeboån skulle det bara bli överklagat och dra ut på tiden. Men det finns ju tänkbara tomter vid Gamla Bönavägen till exempel, säger han.
Lars Orre, byggchef på HSB, menar att det är realistiskt att bygga ett hus med 20-25 lägenheter i Strömsbro. Kvarteret Fiskverket på Söder i Gävle, där HSB bygger just nu, visar att det går att bygga hus till priser som folk har råd att betala.

"Köpstark grupp"
- Rimligtvis skulle lägenheterna i Strömsbro bli billigare än i Fiskverket, där vi hamnade på 15 000 kronor kvadratmetern. Dessutom handlar det om lägenheter för folk som har en villa att sälja, så det är en köpstark grupp, säger han.
När HSB och kommunen kommit överens om en tänkbar tomt kommer HSB att skissa på hur huset kan tänkas se ut. I höst hoppas Göte Flintberg kunna kalla till ett större möte och presentera planerna.
- Det är först då vi vet säkert hur stort intresset är. De flesta vill ju se vad är för slags hus det handlar om innan de säger om de skulle kunna tänka sig att flytta dit, säger han.

Test inför Alderholmen
För HSB kan ett seniorboende i Strömsbro bli en förövning för det större projekt man arbetar med på Alderholmen.
Där deltar HSB tillsammans med Gavlegårdarna, Riksbyggen, Skanska och NCC, i detaljplanearbetet för sammanlagt cirka 500 bostäder direkt öster om Alderholmsbron.
För HSB skulle det kunna handla om ett hundratal lägenheter i flerfamiljshus och radhus.
- Jag hoppas att vi kommer att kunna få byggstart år 2004. Men lägenheterna på Alderholmen blir säkert dyrare än både i Fiskverket och i Strömsbro. Dels måste man dra fram gator och ledningar på Alderholmen, som man inte behöver göra i utbyggda stadsdelar, dels kommer vi att tvingas till 30 meters pålning. Även om miljöproblemen är mindre än vi befarade är grundförhållandena dåliga, säger Lars Orre.

INGEGERD SÖRGARD