Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden den viktigaste valfrågan för m-kvinna

GÄVLE / Val 2002Om Catharina Elmsäter Svärd, ordföranden för moderatkvinnorna, får välja en personlig valfråga är det tiden som är viktigast.Tiden att göra vad man vill när man vill.

Men för att kunna göra vad man vill krävs att man har råd.
Därför vill moderaterna sänka skatten.
- Tjugo procent rätt över vore väl ett drömläge, säger Catharina Elmsäter Svärd.
Då skulle folk få råd att jobba mindre. Eller att jobba mer. Det ska vara valfritt, tycker moderaterna.

Progressiv skatt
Catharina Elmsäter Svärd vill avveckla den progressiva skatten, den skatt som gör att höginkomst-tagare betalar extra skatt direkt till staten.
Det skulle göra att de pengar man tjänar om man arbetar mer beskattas lika lågt som första kronan.
Då skulle de som vill kunna arbeta jättemycket och anställa folk som städar åt dem hemma.
Det skulle både skapa arbetstillfällen och dra in mer skatt till staten eftersom dem sortens tjänster ofta utförs svart i dag.
Dessutom vill moderaterna ta bort fribeloppsgränsen till högskolestudenters studielån. Då skulle studenterna kunna tjäna extra pengar genom att hjälpa till hemma hos folk, utan att straffas med sänkt bidrag. Det skulle ytterligare öka skatteintäkterna.

Tror på 25 procent
Catharina Elmsäter Svärd tror att moderaterna kommer att få omkring 25 procent av rösterna i höstens val. Bland annat genom att ta tillbaka röster från kd.
- Men vi tar från sossarna också. Jag tror att skillnaden är om man tror på människan eller om man tror att man behöver vara förmyndare för människan, säger hon.

Snabba svar från Catharina Elmsäter Svärd
Är?
36 år, bor i Södertälje med man, två barn och en katt.
Feminist?
Ja, jag är ju det. Det är inte så att jag går ut och skriker som en rödstrumpa, men killar och tjejer ska ha lika förutsättningar.
Favoritfilosof?
Jag kan inte så mycket om de där gubbarna, men jag har ett favoritcitat av Oscar Wilde: "Själviskhet är inte att göra vad man själv vill, utan att tvinga andra att göra det man själv vill".
Mill eller Nozick?
Mitt emellan. Konservatism-liberalism-social-någonting ungefär.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist