Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig kräksjuka i vinter

Den så kallade vinterkräksjukan har nått Gästrikland. Tidigare än normalt men med de klassiska symptomen: snabbt insjuknande, häftiga kräkningar och stor smittrisk.Vinterkräksjukan återkommer varje år och orsakas av Calicivirus.

Annons
Eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig har Göran Hedin, smittskyddsläkare i Gävleborg, ingen större koll på spridningen.
Men att den har fått fäste i Gästrikland vet han eftersom den redan för en tid sedan tog sig in på länssjukhuset i Gävle och smittade ned patienter och personal på ett par avdelningar.
- Att vi får in smittan på sjukhus är ett problem som återkommit i tio års tid, säger han.
Vinterkräksjukan slår till snabbt. Inkubationstiden är ett-två dygn. Ofta kommer symptomen plötsligt utan förvarning.
- Man kan gå till jobbet på morgonen och känna sig fullt frisk, sedan kan man plötsligt börja störtkräkas, säger Göran Hedin.
Han råder den som drabbas att hålla sig hemma och kurera sig under några dagar. I många fall går besvären snart över. Men den höga smittrisken gör att man bör isolera sig.
Någon möjlighet att påverka sjukdomsförloppet finns inte. Det man kan göra är att dricka ofta för att på så sätt ersätta vätskeförlusten.
Den som nu i höst haft vinterkräksjukan kanske tror att han eller hon därmed är immun för resten av säsongen. Men så är det inte.
- Nej, i värsta fall kan man drabbas flera gånger samma vinter, säger Göran Hedin.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons