Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidiga betyg - olagligt?

GÄVLE Eleverna i Engelska skolan i Gävle får betyg redan från årskurs 6.
- Det är helt enligt svensk lag. Vi skulle inte göra något som är olagligt, säger skolans rektor Peter Fyles.

Men beskedet från skolverket är ett annat:
- Om man fått tillstånd att ge betyg enligt bestämmelserna för det offentliga skolväsendet, som Engelska skolan har fått, gäller samma regler som för de kommunala skolorna. Det vill säga att man får ge betyg från årskurs åtta, säger Anna-Maria Koci, undervisningsråd vid skolverket.

Engelska skolan startade i höstas och har elever från årskurs sex till och med årskurs nio. Medan elever i de kommunala skolorna får betyg först i årskurs åtta, sätter Engelska skolan betyg även på de yngre barnen. Betygen är inte officiella utan gäller bara internt, men skolan använder den officiella betygsskalan med g, vg och mvg.
- Eleverna får veta hur de ligger till på ett tidigt stadium. Om de vet att de ligger på gränsen till ett vg eller mvg jobbar de hårdare. Det blir en morot för eleverna, säger Annica Lawrey, lärare vid Engelska skolan i Gävle.
Annica Lawrey är föreståndare för en av Engelska skolans klasser i årskurs sju. De föräldrar och elever som hon har pratat med tycker att tidiga betyg är en bra idé.
- Eleverna är väldigt positiva, exalterade och nyfikna. Jag har inte hört några negativa reaktioner, säger hon.

Enligt Peter Fyles, som är rektor på skolan, har Engelska skolan delat ut betyg i alla årskurser under de tio år den funnits i Sverige. Det brukar bli protester mot betygen när en skola etableras på en ny ort men när kritikerna har undersökt vad som gäller lägger sig kritiken, hävdar han.
Att skolan sätter betyg på barnen redan i lägre klasser beror på att skolan följer anglo-amerikansk tradition, säger Peter Fyles.
Bestämmelserna för hur man ger betyg i svenska skolor är tydliga. Betyg ges från höstterminen i årskurs 8. Om föräldrarna önskar det kan skolan ge skriftlig information i samband med utvecklingssamtalen redan i tidigare årskurser men den informationen ska inte vara "betygsliknande", och ska alltså inte bestå av omdömena godkänd, väl godkänd eller mycket väl godkänd.
En friskola som inte vill följa bestämmelserna för det offentliga skolväsendet kan söka tillstånd för ett eget betygssystem. Ett sådant tillstånd har inte Engelska skolan, enligt skolverket.

Erik Wikström
Ingegerd Sörgard