Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare Gävlebo gripen i Turkiet – misstänkt för samröre med IS

En tidigare Gävlebo har gripits i Turkiet efter att ha passerat gränsen från Syrien. 20-åringen misstänks ha haft samröre med terrororganisationen IS. Själv förnekar han brott.

Som GD tidigare har berättat flyttade han tidigare runt mellan olika familjer i Gävle och i Stockholm. I Gävle umgicks han mycket med den 21-åring som GD berättade om och som stupade 2014 i Syrien. De båda umgicks i gävlemoskén, har den stupade 21-åringens pappa, en terroråtalad 45-åring, berättat.

Den gripna 20-åringens pappa var Al Qaidas näst högsta ledare i Irak när han dödades 2008 av amerikanska trupper under ett anfall mot staden Mosul i Irak. Al Qaida i Irak blev sedan en egen organisation som kom att kallas ISIS och IS.

Läs även: Nu väcks åtal mot den tidigare Gävlebon för terroristbrott

Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan, menar att 20-åringens pappa är den svenska terrorist som har mest blod på sina händer.

Enligt socialtjänsten flyttade han runt hos personer med kriminell bakgrund. Till slut togs beslutet att tvångsomhänderta den unga mannen. I överklagan till kammarrätten hänvisas bland annat till uppgifter från Rikskriminalpolisen:

"Vid tidpunkten för det omedelbara omhändertagandet fanns indikationer på att X var på väg att lämna landet för att delta i väpnad konflikt."

Läs även: Mohamed Omar om Gävles moské: "Ett centrum för salafismen"

I en artikel i DN säger 20-åringen själv att han är oskyldig.

– Jag är helt oskyldig. Jag reste via Syrien till Irak för att hämta min lillebror till Sverige. På väg in i Turkiet överlämnade jag mig till gränspolisen. De misstänkte mig för att ha stridit med IS, men alla muslimer tas ju som terrorister.

Mannen uppges ha gripits i augusti och UD bekräftar att en svensk man i 20-årsåldern sitter frihetsberövad sedan en tid tillbaka i Turkiet.