Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidningar

Den lokala pressen i Gävle består i dag av de dagliga tidningarna Gefle Dagblad, startad 1895, Arbetarbladet från 1902 och veckotidningen Gästriklands Tidning.
De första landsortstidningarna började komma ut i mitten av 1700-talet och Gävle kom på femte plats med Handelstidning från Gefle, som 1765 fick utges i Gävle och Gävleborgs län varje lördag "med handels- och hushållsämnen och nyheter om priser". Utgivare var boktryckaren Ernst Peter Sundqvist och redaktör tullkontrollören Jacob Tottie.
Tidningen levde bara ett år, men 1783 började Sundqvist ge ut Gefle Weckoblad som året efter och ända till 1805 hade namnet Veckoblad för Gefleborgs län och erbjöd ett friare innehåll än föregångaren.
Tidningen bytte sedan namn och ägare flera gånger och utkom som Gefleborgs Läns Tidning två gånger i veckan från 1835. Efter 1837 framträdde konservativa drag i tidningen i polemik med den nystartade Norrlands-Posten, som stod för en liberal linje.
Gefleborgs Läns Tidning upphörde 1847 men återupplivades några år på 1890-talet. Gefle-Posten som först var veckotidning blev senare daglig och med allt mer konservativ inriktning.
På 1830-talet fick de politiska dagstidningarna sitt genombrott i Sverige. I Gävle har många tidningar startats som under längre eller kortare tid haft verksamhet med olika utgivningsintervaller.
1895 startades Gefle Dagblad som vände sig till människor med liberala värderingar i syfte att föra småfolkets och de frisinnades talan. Tidningen har verksamhet än i dag och för en socialliberal debatt.
För att hävda arbetarklassens intressen startades 1902 Arbetarbladet som veckotidning, från 1905 daglig tidning och ännu verksam. Debatten mellan de båda tidningarna är livlig. Hasselberg, G: Press och litteratörer (ingår i Ur Gävle stads historia); Hedenius, S: Två seklers press (ingår i STF:s årsskrift 1982, Gästrikland).