Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidningsplaner oroar Ulvskog

GÄVLEKulturminister Marita Ulvskog, s, är oroad av planerna på en fusion mellan Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

Annons
- Jag har hört experter som tycker att det är bra. Men jag befarar att det kan leda till en minskad mångfald om det blir en enda tidning, en utslätad tidning, sade hon.
Fusionsplanerna kan vara inspirerade av Arbetarbladets tidigare vd Björn Jacobsson, som genomfört liknande åtgärder i Östergötland och på Gotland, menade hon.
Där har Norrköpings Tidningar köpt upp den gamla ärkefienden Folkbladet Östgöten och driver nu båda tidningarna.

Samma ägare
Men NT har också köpt upp de båda konkurrerande dagstidningarna på Gotland, som nu alltså har samma ägare.
Planerna i Gävle följs nu av en intresserad mediesektor och om det blir en fusion så kan det bli en modell för andra orter där två jämnstora tidningar konkurrerar
Det hävdade branschtidningen Pressens Tidning i sitt senaste nummer.
Marita Ulvskog har en bakgrund som journalist och chefredaktör för Dalademokraten. Som kulturminister har hon också ansvar för mediefrågor.
En utveckling som i Östergötland och Gotland, där NT:s styrelseordförande Per Unckel, tidigare m-minister, har stor makt, vill hon inte gärna se sprida sig vidare i landet.
- Nej, jag tycker det är roligare om det finns två oberoende tidningar som konkurrerar, som i Gävle. Jag tror att de kommer längre från sina läsare om de slås ihop, sade hon.
MATTIAS JONSSON