Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsfrist för hotade skolor

GÄVLE I onsdags tog barn- och ungdomsnämnden beslutet att lägga ned Grååsens skola. Det är bara början.
Minskande elevkullar gör att kommunen planerar att lägga ned sammanlagt sex skolor.

Annons
Men skolorna får en tillfälligt tidsfrist.
Enligt ordföranden Jens Leidermark blir det knappast några fler nedläggningar under nästa år.
Tidigare i höstas presenterade politiker och tjänstemän ett förslag till anpassningar inom skolan. Elevantalet minskar med omkring 1 500 elever de närmaste fem åren.

En utredning har gjorts som resulterade i en lång rad förslag till neddragningar. Bland annat föreslås nedläggningar av Kastets skola, Varva skola, Häcklinge skola, Brynässkolan, Porfyrskolan samt Grååsens skolan ska läggas ned. Den sistnämnda tog nämnden alltså beslut om vid onsdagens nämnd. Resten tas upp vid februarisammanträdet.
Hela omställningen är tänkt att ta två år, en del av skolorna föreslås läggas ned redan hösten 2004. Grååsen är en av dem liksom Häcklinge skola.
Jens Leidermark säger dock att han tror det blir svårt att hinna med fler nedläggningar till hösten 2004. Det skulle kunna innebära en tidsfrist för bland andra Häcklinge skola.

Han säger också att det finns en del andra tankar kring till exempel Brynässkolan. Det är tänkbart att en del av skolan trots allt blir kvar.
- Arbetet pågår för fullt. Det ser inte ut att bli så dramatiska beslut till nästa läsår, säger Jens Leidermark.
Han säger dock att det blir en minskning av antalet förskoleklasser.
- Vissa skolor kommer inte att kunna starta förskoleklasser på grund av för få elever. Men det blir i så fall inga politiska beslut utan något som tjänstemännen får styra.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se