Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidslinje: Mordet på Nordost – dag för dag

Mer än ett halvår har passerat sedan en 24-årig kvinna mördades på Nordost i Gävle.
I dag faller domen mot en 28-årig man.
Här är en tidslinje över vad som har hänt.

Annons

19 september 2014: 28-åringen och den 24-åriga kvinnan var på ett par krogar i Gävle på fredagskvällen. De gick sedan hem till 28-åringen på Nordost.

20 september: På natten, bara några timmar efter restaurangbesöket, dödades småbarnsmamman. Men det dröjde ända till lördagskvällen innan polisen fick kännedom om händelsen. 28-åringen greps och anhölls senare misstänkt för mord.

21 september: Polisen spärrade av två sophus på Nordost samt en lägenhet i en trappuppgång i närheten, 28-åringens lägenhet. Tekniska undersökningar genomfördes på platsen. Men polis och åklagare var mycket tysta om vad som hade hänt.

22 september: Det bekräftades av polisen att offret var en 24-årig kvinna. Gefle Dagblad pratade med vänner till både mannen och kvinnan som alla var chockade över vad som hade hänt.

23 september: 28-åringen uppgavs må mycket dåligt och flyttades till rättspsyk i Säter. Åklagaren begärde att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

24 september: Häktningsförhandlingarna hölls på Säters sjukhus. 28-åringen erkände att han hade utfört en handling som dödat kvinnan. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Efteråt framkom det att kvinnans kropp hittades i 28-åringens lägenhet. Även att han erkände dådet tillsammans med sina föräldrar på lördagskvällen.

17 december: Åtal väcktes mot 28-åringen och polisen höll presskonferens i samband med det. Detaljer kring det misstänkta mordet framkom. 28-åringen ska ha strypt kvinnan till döds för att sedan stycka kroppen. Han åtalades för mord och brott mot griftefriden.

30 december: Rättegången inleddes. Ett stort medieuppbåd följde förhandlingarna i Gävle tingsrätt.

21 januari: Tingsrätten beslutade att 28-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, RPU. Det visade sig senare att han inte bedöms som sjuk.

10 mars: Sista rättegångsdagen. Åklagarna yrkade på livstids fängelsestraff, försvararen ville ha det till dråp.

31 mars: Dom faller klockan 11.00.