Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsresa på bruket via telefonen

/
  • Eva Klingberg i parkens lusthus. Hon är mycket intresserad av brukets historia och vet att här har spritats ärtor och hållits fester. Numera är lusthuset öppet för bland annat vigslar och dop.
  • Från och med i dag finns de här skyltarna på flera ställen i bruks­miljön. På skyltarna finns QR-koder som innehåller berättelser om bruket. Bara att skanna koderna som börjar berättarrösten.
  • Mängder av brev från olika familjemedlemmar har Eva Klingberg hittat i herrgården. Varje brev har blivit en pusselbit i släktens historia.
  • Det här fotografiet fanns i herrgården. Det förställer spiksmederna Kock-Olle, Wiksten, Backström och Lindqvist utanför smedjan 1895.– De var dåtidens spjutspetsar, säger Eva Klingberg.

Vad gör man för att levandegöra ett bruks historia? Eva Klingberg på Mackmyra bruk vet svaret. Hon har spelat in fantastiska berättelser om bruket. Med hjälp av QR-koder får besökarna ta del av dramatiska levnadsöden men också veta mer om vardagliga ting från förr.

Annons

När Lina Ekstedts pappa blev brutalt ihjälslagen hamnade hon, tolv år ung, som lillpiga på Mackmyra bruk hos Ulrika och Olof Elfbrink. Hon blev väl mottagen och fick bland annat en danskurs av fru Ulrika. Åren gick och Ulrikas och Olofs son, skeppsredaren Daniel, fattade mer och mer tycke för unga Lina. Bröllopet planerades men när andra lysningsdagen kom dog Daniel i Linas armar.

Detaljrikt och med härlig berättarröst ger Eva Klingberg liv åt de som en gång levt och verkat på Mackmyra bruk. Historien om Lina är bara en av 17 korta berättelser som tillsammans ger en bra bild av hur bruket fungerade som ett eget samhälle med bostäder, sjukstuga, butiker och mycket annat.

Eva Klingberg har alltid varit fascinerad av brukets historia och av de människor som levt där. Aktivt har hon samlat material till berättelserna i tre år. Hon har läst brev, kontoböcker och hushållsböcker som hon hittat i huset.

Hon har digitaliserat alla brev och hon har funderat och grunnat på hur hon skulle förmedla smedernas, inspektorns, sönernas och alla andras fantastiska levnadsöden.

– Jag tänkte att det skulle bli en del av Järnriket och diskuterade en app men det skulle kosta 60 000 kronor per år. Men vi tar inte betalt för det här så det gick ju inte. Så fick jag tips om QR-koder.

Från och med i dag kan alla som besöker bruket enkelt ta del av berättelserna. Alla med en smartphone vill säga. Med hjälp av telefonen är det enkelt att tanka hem en app med QR-koder, skanna av koden för berättelsen och sen lyssna. Tavlor med koder finns på flera olika ställen i bruksmiljön.

Mansrösterna har Eva Klingbergs make Tage gjort och en del ljud har medieeleverna på Borgis hjälpt till med.

Själv önskar hon att flera skrev riktiga brev och sparade dem för framtiden, speciellt nu när så många familjer är splittrade. Brev ger en bra bild av en familjs historia och skulle någon ha mer information om Mackmyra bruk och hennes egna släktingar eller kanske bilder är Eva Klingberg intresserad.

– Men bara seriöst material, det ska vara fakta, säger hon.

Hur det gick för Lina får du veta om du besöker Mackmyra bruk men så mycket kan GD avslöja som att Lina faktiskt fick en herr Elfbrink som make.

Annons