Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tierp Arena kör på för fullt

Två EM-deltävlingar i dragracing och lika många ingående i SM. Till detta kommer TTA-elitserien på en nybyggd bana i höst.
Efter rivstarten ifjol lägger Tierp Arena nu i andra växeln!

Annons

Arenan slog med buller och bång upp portarna ifjol. På mindre än en svinblink hade Norduppland begåvats med en av världens främsta anläggningar för dragracing och redan första året genomfördes bland annat en EM-deltävling som samlade fantastiska 28 000 åskådare.

Det var pang på rödbetan från första stund. Lite snack, men desto mer verkstad.

Ägarna av Tierp Arena lovar en fortsättning i samma tempo. Redan till helgen inleds dragracing-SM på platsen och följs av EM – Sweden Internationals – 14-17 juni.

Lite drygt två månader därefter, 23-26 augusti, avgörs Scandinavian Internationals, som i likhet med sin föregångare ingår i EM-serien för både bilar och motorcyklar.

Helgen 14-15 september är det så dags för nästa rackarökare. Då gäller det racing på en helt nybyggd bana, ingående i TTA-elitserien. Svenska eliten på plats!

– Bansträckningen offentliggörs om två veckor. Men redan nu har vi klart för oss hur banan kommer att dras, berättar Lars-Erik Lindberg, en av delägarna i Tierp Arena.

Området mellan dragstrippen och de stora läktarna av trä (som vardera rymmer 10 000 åskådare) kommer att bindas ihop till en 180-gradig högerkurva. Bilarna kommer alltså att susa fram i stort sett mitt framför näsan på publiken – och även om farten i själva kurvan av naturliga orsaker inte blir jättehög så bör det ändå bli en ”aha-upplevelse” av format.

Efter en lång raksträcka, med chikan, i riktning mot målgången på dragstrippen kommer en helt ny slinga att byggas snett bakom den ena läktaren på ett hittills outnyttjat område. Totala banlängden ska mäta 2,5 kilometer.

– Vi har stor potential. Banan har alla förutsättningar att bli både publikvänlig och utslagsgivande, fortsätter Lindberg.

Arbetet fortskrider under sommaren. Den 10 augusti ska TTA-gruppen genomföra en stor pressvisning är det tänkt.

Även den relativt nya grenen drifting kommer att introduceras under innevarande år, närmare bestämt 20-21 juli. I slutet på juni ska dessutom Polar Classic Rally passera Tierp Arena.

Redan nu finns också planer på rallycrossbana och gokartbana.

– Men det återkommer vi till. Nu ska vi först och främst genomföra årets digra program, avslutar Lars-Erik Lindberg.