Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tigertvätt som sommarjobb

SANDVIKEN
Tvätta tigrar på Jamaica, lära sig tatuering på Kanarieöarna, lära sig surfa och dyka i Mexiko.

Annons
Håll med om att det låter lockande.
Inom de närmaste veckorna ska elva ungdomar från Sandviken få chansen att pröva något nytt och spännande i andra länder.
- Det är arbetslösa ungdomar mellan 20 till 25 år som fått chansen till den här praktiken utomlands, säger Anders Sandh som är handledare för ungdomarna.

Slussas till drömyrken
Det är ett unikt projekt för Sverige där ungdomar via Internationella programkontoret i Stockholm slussas ut till sina drömyrken. För Sandvikens del är det första gången som ungdomar får chansen att resa ut.
- Jag tycker om tatueringar och piercing, säger Helen Eriksson som ska åka till Playa del Ingles på Kanarieöarna och praktisera hos en tatuerare. Det är meningen att jag ska vara där i fem månader, men vi får se om jag stannar en månad till eftersom försäkringen gäller i sex månader.
Själv har Helen Eriksson två tauteringar. En på vaden och en vid ryggslutet.
- Fungerar det så är chansen stor att jag prövar på yrket när jag är tillbaka i Sverige, säger hon.

Lära sig spanska
Det finns projektpengar centralt för att skicka ut 1 000 arbetslösa ungdomar .
- Förhoppningsvis kommer det här projektet att fortsätta, menar Anders Sandh. De har fått arbeta själva med att ordna jobben och allt praktiskt runt omkring. De som ska till spansktalande länder har dessutom fått lära sig lite spanska.
Margith Persson, Hudiksvall, har funnit på plats i Sandviken för att hjälpa till. Hon har själv vana från liknande projekt i Hudiksvall där fem kurser har genomförts.
- Det är kommun och arbetsförmedlingen som står för kostnaderna, säger Margith Persson. Varje elev får ett stipendium för att klara uppehället på de orter de ska vara på. Det rör sig om 6 000 kronor och uppåt.
- Samtidigt är det här en fin chans för de arbetslösa ungdomarna, fortsätter Persson. De får en chans till ett framtida arbete.
Fem av ungdomarna ska till Mexiko, fyra till Spanien, en till Jamaica och en till England. Förutom tigertvättning, dykning, surfing och tatuering ska ungdomarna arbeta på hotell, hjälpa till på ett delfinarium, arbeta på hundpensionat och arbeta inom musikbranschen.
JÖRGEN LARSSON