Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till anfall med yxa och batong

GÄVLE
Först högg sig 61-åringen igenom entrédörren med en yxa, därefter slog han lägenhetsinnehavaren blodig med en batong.

I går dömdes han till samhällstjänst och skyddstillsyn.
- Han har genomgått positiva förändringar och rättat till sitt missbruk, säger fiskal Elisabeth Pettersson som delade ut domen vid Gävle tingsrätt i går.
- Jag har inte bestämt om jag ska överklaga, men jag anser i alla fall att det här var så allvarligt att han skulle få fängelse, säger kammaråklagare Annika Hessel.

Anföll med yxa
Det var den 19 juli som 61-åringen anföll en 60-åring i dennes hem, utrustad med en yxa och en batong som 61-åringen hade haft med sig hemifrån.
De två hade träffats tidigare på kvällen på en restaurang, då tillsammans med 61-åringens fru.
Hon följde med 60-åringen på efterfest, medan 61-åringen satte sig och drack sprit med sin granne. När grannen fick höra vem frun var på fest hos förklarade han att han var en "snurrkuse".

Blev upprörd
Detta gjorde 61-åringen upprörd, och han beväpnade sig för att - som han säger i förhör - kunna frita sin hustru från lägenheten.
60-åringen fick ta emot batongslag på armarna, i ansiktet och på huvudet av 61-åringen, innan hans fru lyckades få stopp på misshandeln.
Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse för mannen, som tidigare förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret. Men fiskalen har tagit hänsyn till att mannens "personliga omständigheter" de senaste åren har genomgått en "positiv förändring" och han lever under "ordnade förhållanden trots inslag av missbruksproblem".
61-åringen ska även betala skadestånd till Gavlegårdarna för den sönderslagna dörren.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se