Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till svars för brutal misshandel

SANDVIKENI går inleddes rättegången mot den 23-åring som bland annat är misstänkt för den grova misshandeln på Jerntorget i slutet av augusti. Han är åtalad för sex olika brott.

Annons
I går stod han till bland annat till svars för att i början av sommaren ha misshandlat en 39-årig gävlebo med ett järnrör i centrala Sandviken.
- Jag blev rädd när jag märkte att det kom en kille efter mig, beväpnad. Jag kan inte springa alls efter en idrottsskada, men jag försökte ändå när jag insåg att jag var riktigt hotad. Det gick inte, berättade 39-åringen.

Lårbenet gick av
Hans lårben gick av av det första slaget med järnröret.
Liggande fick han sedan ta emot ytterligare slag med järnröret.
Det var två vitt skilda historier som offer och gärningsman berättade i rättssalen. Den åtalade vittnade om hur han blivit provocerad av den grälsjuke 39-åringen, att han hade försökt freda sig och skrämma bort denne med järnröret.
39-åringen å sin sida berättade om hur 23-åringen kom ikapp honom beväpnad med det meterlånga järnröret. Någon, troligtvis 23-åringen och hans kompisar, ska dessförinnan ha kallat 39-åringen, som hade svårt att gå efter sin skada, "din halta jävel". 39-åringen ska ha replikerat "din jävla tjockis".
- Det var en dum kommentar, det var det verkligen. Jag var aldrig ute efter att starta något bråk, sa 39-åringen.
Men det blev bråk. Kommentaren blev för mycket för den misstänkte, som sa att flera personer under kvällen hade försökt provocera fram bråk med honom.
- Jag hade gjort mitt bästa hela kvällen för att undvika bråk. Det kom till en gräns, sa han.
- Hur kommer det sig att just du blir så provocerad hela tiden, undrade vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.
- Det har jag frågat mig själv många gånger, svarade den åtalade.

"Misstag"
23-åringen sa att han av misstag slagit av 39-åringens lårben när han försökt vrida järnröret ur dennes hand.
Hans vittnesmål kullkastades dock av ett kvinnligt vittne som i sin lägenhet vaknat av bråket.
- Jag hörde ett vrål, sen ett kraftigt, hjärtskärande skrik. Jag har aldrig hört ett sånt skrik i hela mitt liv, berättade hon.
Det var 39-åringens desperata skrik som fick henne att rusa ut på balkongen.
- Jag skrek på hjälp. Jag var rädd, skiträdd. Och jag skrek väl också för att det gjorde så ont, sa 39-åringen.
Nedanför balkongen såg hon 39-åringen ligga på marken och 23-åringen med det som hon trodde var ett baseballträ.

Skrek och kräktes
- Trots att han ligger tar ynglingen tag med båda händerna om vapnet och drämmer till. Sen backar han och måttar en spark mot ansiktet. Då skriker både jag och min man rätt ut. Han tittar då upp och springer därifrån.
Kvinnan tyckte att misshandeln var så otäck att hon senare kräktes. Hennes och hennes mans skrik blev det som avbröt misshandeln. Något som konstaterades av den tacksamme 39-åringen.
- När jag såg honom gå tänkte jag att jag lever i alla fall. Och jag var otroligt glad för det. Jag trodde verkligen att min sista stund var kommen.
I dag kommer det handikappade paret Marina Bodell och Ola Jansson samt Hasse Persson, som försvarade dem, att höras av rätten.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se