Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka efter branden

SANDVIKENI dag kan de första hyresgästerna flytta hem igen till det eldhärjade höghuset i Norrsätra.

- Men det gäller bara boende från första till sjätte våningen, informerade Ingvar Ryckertz, chef för Sandvikenhus. Dessutom får hissarna inte användas förrän de har blivit besiktigade.

Det var tidigt förra fredagsmorgonen som Räddningstjänsten larmades sedan boende sett eldslågor i taket på Tallbacksvägen 25. Det fanns boende i 38 av de 48 lägenheterna, men alla var inte hemma när branden bröt ut. Därför förstördes en mängd dörrar av räddningsmanskapet när de kontrollerade om det fanns boende kvar i lägenheterna.

Provisoriskt lagade
- Dörrarna är provisoriskt lagade och nu väntar vi bara på att leverantören ska kunna skicka nya dörrar, förklarade Ryckertz på den informationsträff som ordnades på torsdagskvällen.

- Det som har hänt är beklagligt, men allt kommer att återställas, fortsatte Ryckertz. I ett första skede ska taket saneras och ett skydds-tak ska sättas på. Det arbetet beräknas ta en månad. Men det dröjer säkert sex månader innan höghuset är färdigrenoverat.

Börje Lemoine och hans fru var ett par som drabbades av branden.

- Vi bodde på hotell några nätter, men sedan har vi flyttat in i en turistlägenhet i väntan på att vi ska få flytta tillbaka, berättade Börje. Det har fungerat ganska bra och alla har ställt upp och hjälpt till.

Orsaken oklar
- Vår lägenhet är intakt så vi räknar med att flytta tillbaka så snabbt som det går, menade Börje.

Även försäkringsbolag och representanter för saneringsfirman deltog på mötet i går.

För de boende på sjunde och åtta våningarna kommer speciella lösningar att göras.
Orsaken till branden är oklar, men den har börjat vid vindsvåningarna.

JÖRGEN LARSSON