Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka i jobb efter fyra år

SANDVIKENSören Molander, 59 år, är tillbaka i arbetslivet igen. Efter fyra års arbetslöshet jobbar han sedan ett drygt år på Radio Gävleborg, med hjälp av ett särskilt stöd för arbetslösa över 57 år.

Annons
Sören Molander är en av 500 långtidsarbetslösa i Sandviken över 57 år. När han sades upp från jobbet på Åhléns i Sandviken 1997 trodde han att det skulle gå ganska fort att att hitta ett nytt arbete. Men den då 54-årige Sören Molander blev snabbt varse att hans ålder satte stopp för alla försök.
- Det var kört.

IT-pilot
I stället satsade han på datautbildning med stöd från arbetsförmedlingen, tog ett så kallat datakörkort och fick efter en del tjat också gå en utbildning till IT-pilot.
- Jag insåg att det här med data var viktigt.
Han hade en del vana från tiden på Åhléns, men var ändå i princip en nybörjare. I samband med utbildningen till IT-pilot praktiserade han på Radio Gävleborg och efter kursens slut fick han jobb.
Praktikjobbet på radion bestod i att lägga upp en sökbar databas med uppgifter om radions arkiverade sändningsmaterial. Det har han fortsatt med, men också fått rycka in på andra jobb, till exempel att sitta i radions telefonsluss.

Åldern ingen betydelse
- Han är ett levande exempel på att åldern inte har någon betydelse för att lära sig något nytt, säger Hasse Persson, Sören Molanders närmaste chef på radion.
Sören Molanders eget råd till dem i hans ålder är att fortsätta slåss, både för att få utbildning och arbetsuppgifter. Det var till exempel inte självklart att han skulle få gå den längre IT-utbildningen.
- Jag har drivit på själv hela tiden, säger Sören Molander.
Stödet till arbetslösa över 57 år har funnits i ett par år, men utnyttjas dåligt.
I Sandviken/Hofors finns det 500 personer i den gruppen, men bara ett fåtal har kunnat få någon anställning, till och med när företagen kunnat få en stor del av lönekostnaden betald.

Sämre på äldre
- Vi har inte fått napp från arbetsgivarhåll, säger Ingmarie Engström, chef för arbetsförmedlingen i Sandviken/Hofors.
- Vi är rätt duktiga på att ta hand om ungdomarna men sämre på den äldre gruppen.
Stödet för arbetslösa över 57 år kan utgå i två år med 75 procent av lönen. Förutsättningen är att personen har varit arbetslös i mer än två år, och har deltagit i den så kallade aktivitetsgarantin. Arbetsgivaren har inga krav på sig att anställa personen när bidragsperioden är över.
Vad som händer med Sören Molander när stödperioden är över i februari nästa år är inte klart. Men jobbet på radion har ändå varit ett lyft för honom personligen.
- De har trott på mig. Det har varit väldigt positivt,säger Sören Molander.

SVEN-OLOF EKMAN