Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i politiken - och nu slåss han för sjukhusen

/

Inför förra valet åkte vänsterpartisten Stig Zettlin ut med buller och bång, från de politiska uppdragen.Han fick inte förnyat förtroende och lämnade landstinget, där han satt som oppositionsråd, med en pension på runt 11 000 kronor i månaden.

Annons
Sedan dess har han varit arbetslös. Dock inte sysslolös.
Och nu kommer han igen, som första namn på partiet han själv har bildat i vårt län, sjukvårdspartiet.
Han räknar med att få omkring tio procent av rösterna och att hans parti i så fall skulle kunna få en vågmästarroll i landstinget. Därmed också en plattform för att kunna agera.
Sjukvårdspartiet är inte Stigs egen idé. Det finns ett antal sjukvårdspartier i Sverige som har en gemensam organisation. Där sitter Stig i styrelsen.

Jag stämmer träff med Stig, dels för att försöka få en bild av vem han är och dels för att försöka reda ut vad partiet vill åstadkomma.
Vi ses hemma hos honom, i ett radhus som vittnar om Stigs kärlek till träbåtar. Hans utbyggnader och fönsterinfattningar glänser i fernissat trä, som på en välvårdad träbåt.
Radhusets lilla trädgård är en oas med näckrosdamm och överdådig blomsterprakt.
- Det är sambon som odlar, säger Stig men erkänner att det är han som byggt damm och växthuset. En händig karl, alltså.
Stig Zettlin är född i en arbetarfamilj i Hille. Han gick sju år i folkskola och började sedan sin yrkesverksamma karriär, vid 13 årsålder, som springpojke på Stadsarkitektkontoret, där Sven Wranér var chef.

Vad minns du från den tiden?
Framför allt när Wranér blev pensionär och inte var nöjd med sin efterträdare. Då slängde han i dörrar och skrek. Han var noga med att ta till vara stadsplanen, att den skulle upprätthållas och den målsättningen hade inte hans efterföljare. Vi hade nog haft en vackrare stad om Wranér hade fått fortsätta.

Din pappa var kommunist.
Ja, det har jag varit också, i större delen av mitt liv. Jag kanske inte var influerad av pappa men det innebar att jag inte hade några fördomar mot kommunister, som så många andra hade.

Är du kommunist idag?
Nej, i dag är jag en vanlig demokrat med humanistisk grundsyn. Kommunismen har misslyckats överallt där den har prövats. Det slutar i diktatur överallt där den praktiseras och det kan man inte sträva efter. Kapitalismen har stora brister också men det finns inget annat alternativ i dag.

Vad ska du rösta på i valet?
I riksdagsvalet på socialdemokraterna eftersom det borgerliga alternativet inte är bättre. Det är bäst för landet att sossarna får fortsätta styra. I kommunalvalet har jag inte bestämt mig än. Jag är inte nöjd med något parti där. Jag tycker inte att de har åstadkommit så mycket mer än en massa ord.

Har du respekt för någon av Gävles politiker?
Jag har respekt för alla människor men jag är inte anhängare till någon person i politiken. I rikspolitiken gillar jag Göran Persson. Jag har sett honom i ögonen. Han är både trevlig och hederlig och försöker inte förvränga verkligheten.

Vad tycker du om invandringen?
Det finns uppenbart stora problem men vi har behov av nya människor i vårt land så jag är i grunden positiv till invandring. Att flyktinginvandringen misslyckats har en koppling till att vi hade en period med hög arbetslöshet i Sverige. Det var ganska dramatiskt då.

Vad har du gjort sen du lämnade landstinget?
Jag är arbetslös. Nu är jag professionell valarbetare för sjukvårdspartiet och har aktivitetsstöd upp till a-kassenivå via arbetsförmedlingen.
När jag tvingades sluta funderade jag på vad jag skulle göra. Det hade varit behagligt att lägga av med politiken. Jag funderade även på andra partier. Men jag kom snart till insikt att jag måste hitta en ny plattform och då blev det sjukvårdspartiet.

Sjukvårdspartier finns på andra ställen i Sverige.
Ja, det finns ett koncept, det är helt klart. De har varit verksamma sedan man började centralisera sjukvården i Sverige för 15 år sedan.
I Gävleborgs län hade vi fem akutsjukhus för inte så länge sedan. Jag tycker att man kan reducera antalet till tre sjukhus, det är både verksamhetsmässigt och ekonomiskt rimligt. Den målsättningen hade både vänstern och sossarna inskriven i sina program förra valet och jag var naiv nog att tro på det vallöftet. Men löftet sveks och om de får fortsätta ryker nog Hudiksvall under nästa period. Även om de påstår något annat.
Det finns beslut om att centraliseringen ska fortsätta och det är inget som man hittat på i vårt län. Det är på den nationella nivån som man trycker på.
Det är politikerna i Stockholm som har bestämt att vi har 50 sjukhus för mycket i Sverige. De ska stängas ner för då blir det bättre. Men de har inget underlag för att det blir bättre. Förmodligen blir det tvärtom. Sjukvården blir både dyrare och sämre.

Hur många sjukvårdspartier finns det?
Fyra etablerade och ytterligare 4-5 som kandiderar i det här valet.

Finns det något bra med den svenska sjukvården?
Ja, Sverige har världens bästa sjukvård, tillsammans med utvecklade länder i väst. Vi kan göra allt som är möjligt i världen och då måste det vara bra. Men basnivån börjar tunnas ut i alltför hög grad och mer än 95 procent av sjukvårdsinsatserna är bassjukvård. Det är försämringen som är oroväckande. Det är bassjukvården som människor efterfrågar och vill känna trygghet i.

Hur har det blivit så här? Handlar det om systemfel?
Det är de nationella partierna som bestämmer riktlinjerna. I dag är det en kamp om resurserna. De som har makten i Sverige tar råd från de som sitter högst upp i sjukvårdshierarkin, professorer på universitetssjukhusen. Det är de som talar om för politikerna i Stockholm att det måste vara tusen födslar per år på ett BB för att det ska vara säkert. Och här är det bara 500-600 födslar och det innebär risker för både barn och mödrar, säger professorerna, som vill ha resurserna själva. Resultatet blir att det är nivån längst ner som tar stryk först. Det är grundproblemet.
Därför är det viktigt att det kommer till nya partier som inte har den här styrningen.

Så vad är ditt recept?
Att vi måste återta självbestämmandet över landstingens egna angelägenheter och bestämma enligt de förutsättningar som vi har. Inte enligt vad som någon teoretiker i Stockholm har räknat ut.
I takt med att man försöker effektivisera vården, så ökar man byråkratin. Det blir fler och fler byråkrater och allt fler som sysslar med administration. Därmed blir landstinget synnerligen ineffektivt. Produktiviteten i patientrelaterat arbete ligger på hälften jämfört med genomsnittet i Europa. Vi ägnar otroligt mycket tid till annat än sjukvård.

Hur ska man svänga på den skutan?
Vi kan börja genom att tala om problemet. Men det vill ingen politiker idag. Alla intentioner att titta på effektiviteten, den sopar man under mattan. Till exempel att skrota köp- och säljsystemet.

Ditt parti är nytt och saknar partikassa. Hur ska ni nå ut?
Vi får springa. Det är trappor som gäller. Vi tar olika stadsdelar och delar ut valsedlar i högt tempo.

Inga valmöten?
Nej, det är inte speciellt effektivt. Ingen orkar lyssna på politiker som står och gafflar på torgmöten.

Det är inte så lätt att komma i kontakt med er! Ni har ingen hemsida och du har varken telefonsvarare eller mobiltelefon.
Det är bara att ringa hem till mig. Jag är hemma varje kväll. Mobilen är trasig och jag är väl litet gammaldags på det viset.

Om ni kommer in i landstinget, vilken blir er första åtgärd?
Vår inriktning är att restaurera akutsjukvården i Bollnäs, det är det absolut viktigaste. Utan akutsjukhus i Bollnäsområdet kommer hela sjukvården i länet att malas ner på grund av det tryck som uppstår.

Varför åkte du ur politiken inför förra valet? Var det på grund av bråket kring ert Kafé Söder, som gick i konkurs?
Jag har aldrig fått något klart besked från potentaterna i partiet. Jag har aldrig blivit upplyst om orsaken.
Beträffande avvecklingen av kaférörelsen så fanns det två viljor, den ena att ta ansvar, den andra att inte ta ansvar. Jag ansåg att man skulle ta ansvar för kostnader som uppstod när man skulle stänga, att betala lön till föreståndaren Gunilla Eriksson. Det ärendet ligger fortfarande i domstolen.

Gunilla var din sambo?
Ja, före detta. Det var sju år sen.

Är du bitter idag?
Nej, inte alls. Jag gjorde vad jag tyckte var rätt. Den officiella förklaringen var att jag suttit för länge.

Du kanske var för besvärlig?
Ja, det är klart, jag står för vad jag tycker. Man kan inte vela ena stunden och vara principfast i den andra. Om jag hade varit litet mer följsam hade det säkert gått vägen. De tyckte nog att jag var en besvärlig jävel som det var bra att bli av med.

Du har beskyllts för att vara diktator, buffel, intrigmakare, en som kör över alla.
Det är tvärtom egentligen. Det man själv är brukar man anklaga andra för. Jag har aldrig haft någon makt och då kan man inte vara diktator.

Du kanske passar bättre i ett missnöjesparti?
Jag är inte missnöjd. Men liksom alla andra förståndiga personer är jag missnöjd med hur socialdemokraterna och vänstern hanterar verksamheten och ekonomin i landstinget. Anledningen till att partiet kom till var inte missnöje utan att vi hade ett klart bättre alternativ.

Missnöjespartier dyker upp här och där i Europa. Vad tycker du om dem?
Inom sjukvårdspartierna håller vi rent åt höger, alltså de där högerpopulistiska varianterna. Det har vi inskrivet i stadgarna att vi ska ha en allmänt demokratisk och humanistisk grundsyn.

Ni har lyckats få ihop en vallista men det är bara ditt namn som är känt.
Jo, det har varit ett ganska styvt jobb. Det är ett visst arbete att samla en grupp människor till vissa ställningstaganden. Det är övervägande nya krafter men politiken utgår från folket. Lekmannatanken ska man uppskatta. Man måste hämta inflöde från verkligheten. Många politiker har suttit isolerade alltför länge från det övriga samhället.

Du har haft fullt upp i sommar. Har du hunnit med båten?
Nej, det har varit dåligt med det. Jag har en allmogebåt, en helt vanlig träbåt från 1920-talet. En typ som var vanlig längs Gävlekusten. Den har både motor och segel och jag har ägt den i 30 år i alla fall. Jag tänker ha den kvar så länge jag lever eller orkar. Den är 80 år gammal. Få se om den klarar 100-års gränsen. Det här är mitt fritidsintresse, att snickra och kunna komma ut varma dagar.

KERSTIN MONK

Mer läsning

Annons