Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbyggnad för 135 miljoner

GÄVLEPå tisdagen sa landstingsstyrelsen ja till förslaget att bygga till länssjukhuset i Gävle för 135 miljoner kronor.Mot beslutet reserverade sig Ann-Catrin Bergman, mp.Miljöpartiet tycker att det räcker om man investerar 55 miljoner i kök, matsal och avfallsenhet, så att kraven från arbetsmiljöinspektionen uppfylls.

Men landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, är nöjd med att utbyggnaden nu har klubbats.
- Behovet av investeringar har funnits i många, många år. Det är nödvändigt att bygga om lokalerna för att kunna effektivisera vården. I förlängningen kommer det här att leda till mer hälso- och sjukvård, genom att vården blir effektivare, säger hon.

Under tre år
Den investering som landstingsstyrelsen nu sagt ja till, men som också ska godkännas av landstingsfullmäktige, ska genomföras under tre år.
Den innebär att länssjukhuset får en tillbyggnad i fyra plan plus källare.
I tillbyggnaden ska ett nytt sjukhuskök inrymmas, eftersom det nuvarande köket är utdömt av arbetsmiljöinspektionen. I tillbyggnaden ska också matsal, cafeteria, apotek och ny huvudentré till sjukhuset finnas.
De två övre våningsplanen i tillbyggnaden ska användas för vårdavdelningar och mottagningar. Vilka som ska få flytta in i de nya lokalerna avgörs först efter att den organidsationsöversyn, Kosam, som nu pågår är klar.
- Det tycker jag är ett väldigt framsynt sätt att jobba. Det betyder att personalen i lugn och ro kan diskutera fram hur man vill utnyttja lokalerna, säger Ingrid Liljegrääs.

Relaxavdelning
I investeringsbeslutet ligger också att sjukhusets översta våning, där det i dag finns sammanträdeslokaler och sjukhuskyrka, ska byggas om till personalutrymmen med gym och relaxavdelning. Även den ombyggnaden är miljöpartiet kritiskt mot i sin reservation. Utrymmen för personal är bra, men med den rådande ekonomiska osäkerheten ska man avvakta med den investeringen, skriver mp i sin reservation.
I investeringen ingår däremot inte det nya patienthotell som också planeras. Det ska i stället utredas ytterligare. Ombyggnaden av det gamla sjukhusköket till en ny avfallsenhet ingår inte heller. En sådan ombyggnad kommer att kosta 5,5 miljoner kronor, men kan inte genomföras förrän det nya köket har tagits i bruk.
Tillbyggnaden gör att länssjukhusets hyra höjs med cirka 15 miljoner kronor om året.
- Jo, men samtidigt ska vi riva ett par byggnader, så totalt blir det förmodligen ett nollsummespel, säger Ingrid Liljegrääs.

INGEGERD SÖRGARD