Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfällig torgplats dyrare än fast

GÄVLEStortorget en fredag förmiddag när det är skolavslutning. Stånden är uppslagna och några kunder förhör sig om priser redan vid niotiden på morgonen.

Annons
Idyllen är total med fontän, solsken och böckling. Men några handlare är mer nöjda än andra. En skarp linje går mellan handlare med fast plats och andra handlare som varje morgon går upp i ottan för att hinna lägga beslag på en tillfällig plats.
Anna-Carin Magnusson, som säljer blommor i ett attraktivt stånd som vetter mot Drottninggatan, är en av dem.
- Jag försöker etablera mig som torghandlare, men det går inte utan en fast plats, säger hon.
För de tillfälliga platserna är det först till kvarn som gäller. Den riktigt stora nackdelen är att tillfälliga platser kostar mer än fasta.

1 000 kronor billigare
Anna-Carin Magnusson räknar och får det till en månadskostnad på över tvåtusen kronor, medan en fast plats bara skulle kosta tusen kronor i månaden.
Mari-Anne Westman är handläggare på Tekniska kontoret och ansvarar för torghandeln. Enligt henne är skillnaden ungefär 3 000 kronor på ett år mellan fast och tillfällig plats. Den senare typen är tänkt för handlare som kommer till Gävle på morgonen och drar vidare till nästa stad och nästa torg på kvällen.
- Eller för allmänheten i Gävle som vill sälja någon liten sak, säger hon.
Blomsterhandlaren Anna-Carin tillhör inte någon av kategorierna. Hon får en fast plats snart?
- Det är en eller två som väntar på en outnyttjad, fast plats som kanske går tillbaka till kommunen, säger handläggaren, men kan inte lova något.

Läget viktigt
Kommersen blir livligare. Bara två dagar på en vecka går det att tjäna bra med pengar på torghandeln. Läget är viktigt, och vad platsen kostar, intygar en frukthandlare.
- Det blir för dyrt att inte ha fast plats, säger Malik Abdo, som har just en sådan och för ögonblicket säljer färska tomater till en äldre dam.
Ganska unikt i Sverige är att man utom frukt också kan köpa färsk fisk på torget. Torgveteranen, fiskaren och fiskhandlaren Kurt Wahlström tror på en bra dag:
- Om Sverige vinner matchen blir det en bra dag, säger han och hanterar en fruktansvärt vass kniv.
Gefle Dagblad berättar att Sverige ligger under med 1-0, men Kurt har färskare informationer - Henrik Larsson har kvitterat.
Sin fasta plats har Kurt, vilket alla gävlebor med någon lokalkännedom redan visste, haft länge.
- Jag började med farsan när jag var tolv. Nu är det femtiotredje året jag är på Stortorget.
Någon timme senare är matchen slut. Sverige vann med 2-1.
Fler gävlebor strömmar till och torghandlarna får fullt upp att göra.