Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans gör vi slut med fördomarna!

Pride är inte bara en fest utan också en tid för reflektion, vi får aldrig ta mänskliga rättigheter för givna. Som centerpartister står vi fast vid att alla människor har samma grundläggande rättigheter och skyldigheter. Oavsett kön, ålder, sexuell läggning, könsidentitet, funktionsnedsättning, religion eller etnicitet är vi alla lika värda, skriver Ann-Helen Persson (C) och Annika Qarlsson (C).

Detta ställningstagande borde inte vara kontroversiellt. Men lyfter vi blicken utanför vår trygga gräns, ser vi snart att, i Ryssland tillåts du inte prata gott om homosexuella, i Uganda riskerar du en livstid i fängelse för en homosexuell handling och i Saudiarabien kan du få plikta med ditt liv. Det kanske låter surrealistiskt, men detta är vardag för HBT-personer bosatta i stora delar av världen. Garderoben ses som den enda möjliga tillflyktsorten. Ett liv i självförakt och förnekande av sig själv och den man är. Att inte våga älska, eller att älska i smyg, risken att bli påkommen med följder och konsekvenser. Det internationella samfundet har mycket kvar att göra och här behöver Sverige jobba hårt för att stärka FNs arbete för HBTQ-personers likaberättigande och stärka kampen mot diskriminering. Vi behöver också se över vårt eget bistånd och biståndsarbete, och där lyfta in aspekter kring HBTQ-personers mänskliga rättigheter.

Det låter kanske att vi är perfekta i Sverige, att vi kan slå oss för bröstet och luta oss tillbaka. Så är inte fallet, men i Sverige finns en annan tillflyktsort än ett liv i garderoben, en tillflyktort dit många unga homo- och bisexuella flyr, nämligen våra storstadsområden. Den unga personen som har modet att öppna dörren till garderoben i det lilla samhället, upplever ofta att heteropressen blir för stor och känslan av att inte passa in tvingar honom eller henne fly sin hembygd, där rötterna finns. Barndomens nätverk bryts, det resulterar i en känsla av utanförskap och att ha blivit utstött.

I Centerpartiet har vi tidigare sett och uppmärksammat utflyttningen av HBTQ-personer från mindre orter. Den är tyvärr en verklighet idag vilket är tråkigt. Många mindre kommuner behöver alla sina invånare och alla ska ha samma möjlighet att bosätta sig där man vill. För att nå dit behöver fler kommuner tänka över hur man kan bli mer HBTQ-vänlig, och att i högre grad vara en plats där man vågar stanna kvar och gå i skolan. Dit regnbågsfamiljer vågar hemvända utan oro för hur deras barn ska bemötas i skolan och hur de själva ska trivas på nya arbetspaltsen.

De kommuner som tror att HBTQ-frågor inte angår dem begår ett stort misstag. En kommun och en ort som inte känns välkomnande för alla dräneras, vi vill alla kunna få leva en tillvaro i trygghet i ett samhälle som ser oss. Det gäller särskilt HBTQ-personer. De många Pride-tågen runt om i Sverige väcker hopp, fler ser problemen, fler vill visa sin solidaritet och förstår värdet av att välkomna alla.

Den 28 juli öppnar Stockholm Pride som pågår hela vecka 31, fortfarande det största pride-arrangemanget i Skandinavien. Men konkurrensen ökar, vi blir fler och fler i hela Sverige och Norden som väcker medvetenhet kring allas lika rätt till en trygg vardag. Det är en utmärkt utveckling som vi i Centerparitet vill fortsätta vara med och vara en del av. Tillsammans gör vi slut med fördomarna.

Ann-Helen Persson (C)

Kommunalråd i opposition Centerpartiet i Gävle

 

Annika Qarlsson (C)

Riksdagsledamot för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel