Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans mot nätet och jättarna

De är få, de är små, de stretar i skuggan av e-handel och stora kedjor, men de är också privatägda och fristående. Det gör dem till unika butiker.

Utbudet av butiker i en svensk stad kan lätt uppfattas som likriktat när de stora kedjorna breder ut sig. Det är utgångspunkten för konceptet Unika Butiker som har sitt ursprung i Sundsvall. Efter det amerikanska begreppet Shop Small vill initiativtagarna förena de fristående och privatägda butikerna som på sitt sätt utgör den unika profilen i en stad.

För en årsavgift får nu medlemsbutikerna hjälp med marknadsföring, bland annat genom gemensamma satsningar i sociala medier och bli en del av ett nätverk som i dag omfattar butiker i 26 städer.

– Det handlar också om att arbeta hållbart och kunna ställa krav på leverantörer. I Europa finns bara två klädmärken som är helt certifierade och därmed har kontroll på hela tillverkningen från råmaterial till färdig produkt. Det är Hugo Boss och Claire och det senare märket har vi i vårt utbud, säger Catrin Jansson som för ett år sedan tog över dammodebutiken Kerstins i Flanör tillsammans med Catarina Nilsson.

Kerstins är tillsammans med Zimmermans skor och underklädesaffären Strumpan på Söder de tre första medlemsbutikerna i Gävle. De är övertygade om att det kommer att bli flera. Något annat som förenar dem är också tradition. Kerstins är inne på sitt 29:e verksamhetsår, Strumpan har funnits sedan 1953 och förra året firade Zimmermans 150-årsjubileum.

– Mormor startade Strumpan. Jag började vara där redan som nyfödd. Det är många paket jag slagit in genom åren, säger nuvarande ägaren Carola ­Minicz.

Annika Larsson är inne på fjärde året som ansvarig för Zimmermans skor. En butik med anor som en gång startade i ett trähus där affärshuset Flanör nu finns.

– Unika Butiker passar mig. Samarbete är min önskan. Jag försöker leva så hela tiden. Om mina kunder inte hittar de skor de söker hänvisar jag till andra butiker där jag vet att det de söker finns, säger Annika Larsson.

Månaderna efter helghandeln är bistra inte bara vädermässigt utan även kommersiellt. Att få kunderna att stanna i stan och inte välja externa handelsområden är också en utmaning. Catrin Jansson hyllar fastighetsägaren Diös initiativ att erbjuda gratis parkering i Flanörhuset på söndagar som fått Nian att följa efter. E-handeln är också en tuff motståndare. Det händer att kunder kommer in och fotograferar av varor för att sedan gå hem och beställa över nätet.

– Men det kommer alltid att finnas kunder som gillar kvalitetsprodukter och vill ha personlig service. Det kan vi erbjuda i våra butiker, säger Catrin Jansson.

De tre i Gävle är inte de första i Gästrikland som tecknat medlemskap med Unika Butiker. Klädbutiken Du & Jag i Ockelbo gick med i slutet av oktober i fjol