Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timbro: Istid går före välfärd i Sandviken

Kommunerna behöver inte dra ner på välfärden, de kan spara ändå genom att skära i kostnaderna för kultur och fritid, skriver Thomas Idegard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram, på Dagens Nyheters debattsida.

Ungefär var femte kommunal utgiftskrona går, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, till annat än ”välfärdens kärna”, det vill säga vård, omsorg och utbildning, skriver Idegard. Det är mycket mer än kommunerna behöver spara för att nå balans nästa år.
Timbro har tittat närmare på 16 kommuner som lägger mest pengar på kultur och fritid och samtidigt skär ner på skola eller omsorg eller hotar med skattehöjningar.
Idegard tycker att resultatet är dystert. På många håll ökar utgifterna för fritid eller kultur och nya satsningar genomförs.
Bland exemplen nämns Sundsvall som bygger ett jättelikt äventyrsbad som kostar lika mycket som 250 lärartjänster under fyra år, just så många som kommunen ämnar dra in. I Sandviken tar kommunen över en arena med tre gånger så mycket is som Globen och plats för 10 000 åskådare, det vill säga en tredjedel av kommunens befolkning. Samtidigt varslas 150 anställda inom skola och äldreomsorg.
Idegard manar regeringen att våga villkora utbetalningarna av nya bidrag till kommunerna så att pengarna verkligen går till ”välfärdens kärna”.
– Kommuner som vill ha del av pengarna måste helt enkelt avskaffa sina separata fritids- och kulturnämnder, skriver han.