Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio anledningar till att Gävle älskar Brandstationen

 
Vår Stad
Visa alla artiklar

Ingen tvekan – om Gävleborna får bestämma är Ferdinand Bobergs brandstation Gävles vackraste byggnad. Här presenterar vi tio anledningar till varför vi älskar denna ståtliga Gävlebyggnad som är klar vinnare i Vår stad-tävlingen.

Annons

Läs mer: Här är stadsbyggnadsdebatten het just nu

Tryggheten

Borg är ett ord som förekommer i texter om Brandstationen. Stadsmur är ett annat ord som dyker upp i hjärnan när man blickar över den ståtliga, liksom lite knubbiga byggnaden. Innanför stadsmuren fanns tryggheten mot de faror som hotade utanför. Brandstationen blinkar mot det medeltida och signalerar – här finns vi som skyddar er, vila lugnt!

Placeringen

Flera av de mest populära husen som fick flest nomineringar har samlats kring Gävle Centralstation. Sjömanskyrkan, Centralpalatset, Dalapalatset och så, förstås, Brandstationen. Tågresenärer som kommer från söder kompenseras rejält efter Polishusets styggelse när Brandstationen och de andra byggnaderna fylkas kring rälsen. Första intrycket av Gävle förhöjs av Bobergs skapelse.

Fin symbolik

Många av de andra stora stenpalatsen hyser borgerliga paradvåningar eller banker. Men en av de fina aspekterna med Brandstationen är just att den är ett hem för brandkåren. Alla i staden skyddas av dem och det finns ett signalvärde i att placera brandkåren i stadens vackraste byggnad.

Utåtriktningen

Så många viktiga institutioner i samhället gömmer sig bakom anonyma fasader. Ta bara Tingsrätten i Gävle som exempel, undanskymd intill Lantmäteriverket. Byggnaden skulle kunna hysa vilket intetsägande IT-kontor som helst. Brandstationen är inte en offentlig byggnad i den bemärkelsen att alla har tillträde dit, men byggnaden är allt annat än anonym. Den byggdes under en tid när samhällets vitala organ inte gömde sig bakom blanka ytor.

TV-klipp: Reportage om brandstationen som fyller 125 år i år.

Detaljerna

Brandstationen håller för en inspektion på håll, men dess verkliga kvaliteter framträder vid en närmare inspektion. Uppskattningen ökar också av kännedom om dess delar, som att tornet som för tankar till medeltida borgar används för att torka slangar. En annan detalj att spana in är målningen av Rådhuset på fasaden och mönstret som bildas av brandslangar. Brandstationen byggdes 1891, efter den stora stadsbranden, och brandslangarna riktas symboliskt mot stadens hjärta. Staden skulle inte få slukas av lågorna igen.

En egen röst

Om Ferdinand Boberg var författare, skulle man skriva om honom att han var en stilist. Inspiration syns, från arkitekter som Henry Hobson Richardson och John Ruskin, men kännare menar att han är befriad från sin tids stilimitationer. Hans jugendbyggnad utstrålar en personlighet – och man tycker sig även ana att den säger någonting om personligheten hos sin skapare.

Läs mer: Följ med på en rundtur i Brandstationen

Berömmelsen

Brandstationen är inte en angelägenhet bara för Gävleborna. Den har utsetts till Sveriges åttonde bästa byggnad av Aftonbladets läsare och arkitekturintresserade reser till Gävle enbart för att beskåda den.

Framstående arkitekt

En av Sveriges främsta arkitekter har lämnat flera spår i Gävle, från Gasklockorna till den lite mer lågmälda paviljongen i Regementsparken. Men det var Brandstationen som blev hans genombrott. "Brandstationen blev mitt första bygge, som lät en smula tala om sig, och sedan började det ljusna, sakta, sakta, och under trycket av dålig ekonomi", enligt Boberg själv. Senare kom han att rita byggnader som Rosenbad, Nordiska Kompaniet och Stora Tullhuset i Stockholm. Utan Gävle, ingen Bobergsk berömmelse?

Funktion och form

På en annan kandidat till Gävles vackraste byggnad, Gävle teater, syns innehållet även utifrån. Så även i Brandstationen. Byggnadens funktion har fått styra dess form, därav den oregelbundna huskroppen. För övrigt lär även detta organiska utseende vara inspirerat av medeltida arkitektur. Det är kanske en av anledningarna till att Brandstationen ser så levande ut utifrån.

Åldern

Brandstationen fyller 125 år i år och det är ett ypperligt tillfälle att kora den som Gävles vackraste byggnad. Men att det är just 125 år och inte, säg, 50 år har stor betydelse. Få hus som nominerades, och inget som gick till final, är byggt efter 1900. För att älskas av Gävleborna krävs en ansenlig ålder.