Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tionde året med Gasta – Schyffert först ut i ny lokal

I september inleder ståuppklubben Gasta i Gävle sitt tionde år på en helt ny scen. Höstens första dragplåster är Henrik Schyffert, som länge velat gästa klubben.

Från 7 september och framåt kommer Gastas onsdagsklubbkvällar att äga rum på Söders Källa i stället för som tidigare Å-krogen. Gänget bakom Gasta, som presenterade sitt höstprogram på onsdagen, strävar dock efter att behålla samma upplägg med mat och egen meny och samma känsla som har varit tidigare.

– Vi vill behålla samma intima känsla och kommer därför att ha en liten scen framför den stora, säger klubbens eldsjäl Stefan Söderblom och lägger till att det är Norra Brunn i Stockholm som är förlagan.

Den mindre scenen kommer att användas såväl av deltagarna i nybörjartävlingen Gasta Comedy Challenge som av det stora dragplåstret under premiärkvällen – Henrik Schyffert.

– Står man på konsterthus och uppträder hela tiden kan man tappa bort känslan för standup. Då kan det vara skönt att komma till en mindre scen, förklarar Stefan Söderblom.

Henrik Schyffert hör till de komiker som aldrig har gästat Gävleklubben tidigare. För även om både han och Gasta har velat har det inte gått i lås förrän nu. Andra namn under hösten är Måns Möller, Hasse Brontén och Lennie Norman, men där finns också Gävlesonen Niklas Folkegård och Karin Adelsköld, som klubbägarna själva lyfter fram lite extra.

– Karin har ju skurit ned på tv-jobben det här året för att gå tillbaka till standup-scenen, säger de.

Två komiker som brukar hälsas extra varmt välkomna när de kommer till Gävle är Thomas Oredsson och Isak Jansson, och de återvänder även i år. Arrangörerna utlovar också många "guldkorn som inte hunnit blomma ut än". Tredje onsdagen medverkar för övrigt Jenny Nilsson, som vann nybörjartävlingen förra året.

Gasta har dock inte övergivit Å-krogen helt. Där kommer det att arrangeras specialkvällar under sex fredagar med start 30 september. Bland komikerna finns Ola Aurell som bjuder på ståupp i visform, Malin Appeltofft och Anneli Abrahamnsson som bjuder på feministisk ståupp och Gastas egen Hans Carstensson som uppträder två gånger under hösten. Över huvud taget har Gastakomikerna sett till att ge mer scentid till sig själva i höst. Tidigare har de ofta varit lite för schysta mot gästerna på den punkten, menar de.

Höstens headliners på Söders Källa:

7/9: Henrik Schyffert

14/9: Måns Möller

21/9: Patrik Larsson

28/9: Hasse Brontén

5/10: Clayton Fletcher (från USA)

12/10: Janne Westerlund

19/10: Niklas Folkegård

26/10: Lennie Norman

2/11: John Houdi

9/11: Karin Adelsköld

16/11: Martin Svensson

23/11: Thomas Oredsson

30/11: Eric Löwenthal

7/12: Martin Lagoos

14/12: Isak Jansson