Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips och information om vad demenssjukdom kan innebära

Annons

Gävle Demensförening, Anhörigcenter och Vuxenskolan bjöd in leg. sjuksköterskan Kerstin Lundström att föreläsa om tidiga tecken på demenssjukdomar, de vanligaste demenssjukdomarna, vilka lagar som gäller och vilket stöd det finns att få i familjen. Kerstin har arbetat med demensproblematik i 44 år.

Himmel och Helvete, äntligen en diagnos. Hur går livet vidare samt Ont i minnet, tidiga tecken, var rubrikerna på Kerstins två föreläsningar som hölls på Kulturhuset respektive Anhörigcenter.

Föreläsningarna var välbesökta cirka 90 personer kom och lyssnade. Kerstin sa att alla någon gång berörs av demenssjukdomarna. Det kan vara jag själv, en granne, arbetskamrat eller släkting som drabbas. Det gäller att söka vård tidigt och gå till en vårdcentral, påpekade Kerstin. Symptom som kan peka på en demenssjukdom är att personen beter sig annorlunda mot förut som till exempel glömska, man slutar bry sig, varningar från jobbet, problem att hitta vägen, lättirriterad, praktiska svårigheter, vill inte lära sig nytt. Då man fått sin diagnos ger Kerstin rådet att den drabbade familjen ska söka kunskap om sjukdomen och att berätta på arbetet, för släktingar, barn och vänner om sjukdomen.

Kerstin gav förslag på många olika demenshjälpmedel som underlättar vardagen för den demenssjuke. Hjälpmedel som spisvakt som stänger av spisen då den blivit för varm ansöks som en bostadsanpassning. Genom minifinder kan du se var en person befinner sig, även få ett sms om hen ramlat eller gått för långt hemifrån eller tagit bussen. En enkel fjärrkontroll för TV behöver utvecklas. En klocka med röd urtavla där den röda färgen försvinner mer och mer till en timme gått, gör tiden mer konkret. Föreläsaren har även gjort en almanacka för 2018 innehållande 365 specialkomponerade aktiviteter. Kerstin påpekade att sång och musik är viktigt och att "Mina låtar" ska finnas med i levnadsbeskrivningen.

Alla som lyssnade fick med sig mycket information om vad en demenssjukdom innebär för anhöriga och övriga runt den demenssjuke.

Text och foto: Birgitta Andersson

Annons