Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Titta, det är Gävle sjukhus i barnboken!

Annons

Som jag minns Gävle sjukhus från barndomen var det inte bara en plats för sjukdom och död. Där fanns också automater med chokladbitar och en vidunderlig utsikt över en blå himmel som aldrig tog slut.

Jag förstod nog inte riktigt att det var en plats som skulle ta mormor ifrån mig.

Anledningen till att jag tänker dessa tankar är en ny barnbok av Matilda Ruta, illustratör och konstnär som har varit artist in hospital på Gävle sjukhus. De erfarenheterna har nu kanaliserats i boken ”Ninna och sjukhusfåglarna” som just tar fasta på sjukhuset som en plats som rymmer så mycket mer än sjukdom och död.

Som teckningen av den lilla flickan Ninna i sjukhussängen, som hellre vill prata om vad hon önskar sig i födelsedagspresent än om hur hon mår.

Och utanför sjukhuset i skogen finns fåglarna, som sjunger för att stilla de vuxnas oro för de sjuka barnen. På nätterna flyger de till havs för att släppa ner de jobbiga känslor som de samlat på sig från sjukhuset under dagarna. Känslorna blir till stormar och regnoväder. ”Långt ute på havet dundrar känslorna fram. Barnen kan sova lugnt då”, skriver Matilda Ruta till en bild av ett sött sovande barn.

”Ninna och sjukhusfåglarna” är en poetisk skildring av hur sjukdomen blir vardag och att sjukhuset ändå kan bli en plats för lek och försök ”att hoppa över sofforna i entrén”.