Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Titta, en guldhjälte är tillbaka

Brynäs är på gång igen efter två raka segrar och möter stekheta Timrå. Men huvudnumret i Läkerol Arena i dag är trots allt Ove Molins avskedsmatch.

– Det kommer bli fantastiskt roligt att spela tillsammans igen, säger Tom Bissett som är tillbaka i Gävle.

Annons

Det har varit ”Hey, Hello och How are you” mest hela veckan för Tom Bissett. Hjälten från framför allt SM-guldet 1999 är tillbaka i Gävle och han njuter i fulla drag.

Sponsorträffar i Brynäs regi, luncher på Läkerol Arena och några vändor ner på stan har det blivit. Och överallt är den nu 44-årige amerikanen självklart igenkänd.

– Jag har fått skriva en hel del autografer och hälsat på många gamla bekanta. Det är som att komma hem, säger Bissett som varit i Gävle med hela sin familj sedan i måndags och reser hem till USA igen i morgon.

Och tacka för att han är igenkänd. I Ove Molins dreamteam, som möter Timrås veteraner, har Tom Bissett en given plats. Trots alla stjärnor som spelat i Brynäs är Bissett antagligen en av de mest populära spelarna i klubbens historia.

– Jag blev väldigt glad när Ove ringde mig och frågade om jag ville komma över och spela hans avskedsmatch. Vi hade sju säsonger ihop (sex i Brynäs och en i Helsingfors) och är väldigt goda vänner.

Brynäs stod för flygbiljetterna över Atlanten och familjen Bissett har bott hos goda vänner i Strömsbro under veckan. Fler än ett träningspass har han dock inte hunnit med.

– Jag, Ove och Janne Larsson var ute och kände på isen och slog några passningar efter en Brynästräning i veckan.

• Lite som på den gamla goda tiden alltså, ni tre i samma kedja?

– Ja, hehe! Vi har upplevt mycket fint tillsammans.

• Vilket är ditt bästa minne från tiden i Brynäs?

– Bägge gulden, -93 och -99 förstås. Det första var väldigt speciellt att få vinna, fast det andra är ju oförglömligt på sitt sätt också eftersom vi var så nederlagstippade mot Modo och vände den där fjärde matchen här hemma.

Tom Bissett har förstås berättat historien om hur han på egen hand vände finalmatch 4 i Gavlerinken från underläge med både 4–1 och 5–4 till seger med 6–5. Men när vi frågar om han minns stämningen och hur känslan var för drygt tio år sedan när taket på Gavlerinken var nära att lyfta, funderar han en stund och säger:

– Det är lite lustigt. När man sett upplösningen av matchen på you tube och dvd så är det först då man förstår man vilken otrolig stämning det var. Hallen kokade och folk var ju som galna – men grejen är att jag minns inget alls av det.

– Man var så inne i matchen och sig själv att man inte riktigt greppade det som hände runt omkring.

• Plockar du fram dvd-filmen och tittar på de där målen i bland?

– Ja, det händer faktiskt. Jag fick den skickad till mig av en supporter. Det var väldigt roligt att få den.

• Längtar du tillbaka till Gävle?

– Vi var här och hälsade på förra sommaren när vi gjorde en semesterresa i Europa. Då fick jag se Läkerol Arena för första gången och jag måste säga att jag är imponerad.

– Självklart kan jag längta hit i bland och vi har väl diskuterat det någon gång att flytta tillbaka. Men både jag och min fru har jobb där hemma och vi är amerikaner båda två, så det mest naturliga är ändå att bo i USA.

Det var på våren 2002 som Bissett fick beskedet att Brynäs inte ville förlänga hans kontrakt – ett trist avslut på en framgångsrik karriär i klubben i hans hjärta. Tom flyttade till Finland och avslutade karriären med en säsong i Tappara – där det för också blev guld.

Numera bor han och familjen i Grand Rapids, väster om Detroit i norra USA. Men hockeyn har han inte släppt helt även om han numera jobbar som banktjänsteman.

– Grand Rapids är farmarlag till Detroit och jag var lite inblandad för några år sedan och var också ledare på ett hockeygymnasium. Men numera spelar jag bara med ett gäng veteraner en gång i veckan på vintrarna.

• Men det var inga problem att få ledigt från jobbet för att åka hit?

– Hehe! Jag har ganska nyligen börjat det här jobbet och fick förklara lite för chefen vad jag skulle göra i Sverige.

– Då sa han att om inte jag åkte skulle han åka i mitt ställe. Han sa, Tom: ”This is once in a life time, so just go”.

Nu är Nr 19 här – och i dag spelar han i Brynäs tröja igen.