Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tivolirånare utvisas efter treårigt fängelsestraff

GÄVLEDen 25-årige tivolirånaren dömdes på tisdagen till tre års fängelse följt av livstids utvisning.

- I will kill you, I have killed before. Det sa han hela tiden, vittnade tivoliägare om när mannen trängde sig in i deras vagn och riktade ett vapen mot honom, hans två systrar och en tolv-årig son.

Det var i slutet av juni som 25-åringen, en etnisk ryss från Estland, slog till mot Havsfesten på Alderholmen. Enligt uppgifter som kom fram under rättegången hade mannen rekognoscerat tivolit under flera dagar före rånet.

När han med en pistol, som senare visade sig vara en kolsyrepistol, trängde sig in i vagnen uppmanade tivoliägaren sin familj att vara lugn medan han överräckte pengarna.

Kassan som blev rånarens byte uppgick till drygt 64 000 kronor.

Tumult uppstod vi ett tillfälle i vagnen och ett skott gick av som träffade en av systrarna.
Tivoliägaren insåg att pistolen var inte äkta och försökte vrida den ur handen på 25-åringen.
Tillskyndande tivolipersonal kunde tillsammans gripa och hålla fast rånaren till polis anlände.

Tingsrätten behövde ingen längre betänketid för att fälla 25-åringen för rån. Förutom fängelse och utvisning ska han betala både skadestånd och ersättning för sveda och värk till tivoliägaren och hans familj.

25-åringen var sedan tidigare dömd för brott i Sverige och utvisad. Nu tog han sig in i landet med hjälp av ett falskt pass.

MATS HEDSTRÖM