Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänsteman gynnade svärsonen

SANDVIKENEn tjänsteman på Utbildnings- och arbetsmarknadskontoret i Sandviken har olagligt gynnat sin svärsons företag. Tjänstemannen har köpt in däck till kommunens bilar för drygt 186 000 kronor. Detta utan att någon offentlig upphandling gjorts, vilket lagen kräver.

Utbildningschef Leif Jansson väljer att skriftligt, i ett mejl till Gefle Dagblad, kommentera tjänstemannens agerande. Han skriver att kommunen på ett uppenbart sätt "missat att inordna däckinköpen i kommunens övriga tillämpning av upphandling, sedan lagen av offentlig upphandling tillkommit. Vidare är det uppenbart olämpligt förfarande att tjänstemannen köpt däck från en nära släkting."
I företaget, som inte är lokalt utan finns i Stockholm, är tjänstemannens svärson vd. Hans dotter sitter i styrelsen.
UAK har, genom tjänstemannen, sedan 1994 köpt däck från Stockholmsföretaget. Samma år kom också lagen om offentlig upphandling. Men ingen upphandling gjordes. Beställningarna till svärsonens företag fortsatte.
Leif Jansson ser inget anmärkningsvärt i att man handlat med företaget så långt bort som i Stockholm.
"Att inköpen från början (sedan 1994) gjorts i Stockholm beror på att Arbetsmarknadsavdelningens transportservice ofta körde transport mellan Sandviken och Stockholm med den konsekvensen att chaufförerna fick mycket ställtid som då kunde användas bl a till däck- och bilservice", skriver han.
Leif Jansson poängterar också att däckköpen har gjorts "helt öppet med godkännande av överordnad chef och efter vederbörliga prisjämförelser".
Inköpen har budgeterats årligen efter arbetsmarknadsenhetens budget.
Kommunen har nu tagit ifrån tjänstemannen hans attesträtt och påbörjat en utredning om hans agerande. Mannen kommer under tiden att ha kvar sin tjänst. Vilka konsekvenser utredningen kan få eller om tjänstemannen riskerar att bli uppsagd är oklart.
Tjänstemannen är för närvarande på semester utomlands.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se