Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänstemän undantas på Sandvik

Även ett 250-tal tjänstemän på Sandvik Materials Technology i Sandviken undantas från avtalet om arbetstidsförkortning och lönesänkning. Men varje enskilt fall omprövas varannan till var fjärde vecka. – Vi vill inte låsa fast oss för att kunna genomföra revideringar beroende på orderläget, säger SMT:s personalchef Per-Olof Stålesjö.

I lördags berättade GD att så många som 1 000 metallare slipper lönesänkning och arbetsförkortning i några månader. 250 av dem undantas helt från arbetstidsavtalet som slöt för några veckor sedan. De berörda jobbar på avdelningar som knappt märkt av någon minskad efterfrågan hittills.

I går kom Sandvik även överens med tjänstemannafacken om undantag från arbetstidsavtalet. Enligt avtalet skulle från början 1.200 tjänstemän sänka lönen med 13 procent mot en minskning av arbetstiden med 20 procent från och med den 1 juli fram till årsskiftet.

Gårdagens överenskommelse innebär att ett 250-tal av Undessa tjänstemän inte berörs av arbetstidsavtalet.

– I runda svängar handlar det om 20 procent som undantas tills vidare. Vi kommer att ompröva varje enskilt fall varannan till var fjärde vecka för att kunna genomföra revideringar beroende på orderläget, säger Per-Olof Stålesjö.

Modellen innebär således att omprövningar kontinuerligt sker och att eventuella undantag utgår utifrån den aktuella efterfrågan.

Att tjänstemän undantas just nu beror inte på ökad orderingång. I stället handlar det, precis som i fallet med de berörda metallarbetarna, om att möta stor köpvilja av till exempel ånggeneratorrör för kärnkraftverk.

Att var femte tjänsteman undantas mot varannan bland metallarna, beror på faktorer som flexibilitet.

– Det finns inget ett till ett förhållande. De flesta av tjänstemännen behöver inte vara på plats till hundra procent bara för att maskinerna går, säger Per-Olof Stålesjö.

Överenskommelsen skulle från början ha varit klar i måndags. Att många personer involverats i förhandlingarna, däribland avdelningscheferna som fått framföra sina önskemål om undantagen, är den främsta anledningen till förseningen enligt Per-Olof Stålesjö.