Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tjejer tvingas till tystnad"

För åttonde gången på en månad har feministföreningen Lilith på Vasaskolan fått sin anslagstavla vandaliserad. Nu har eleverna i styrelsen tröttnat.

I slutet av oktober återuppstod föreningen Lilith på Vasaskolan efter att ha legat nere i flera år.

Föreningens syfte är att medvetandegöra könsskillnader i samhället och att skapa en aktiv debatt om genus bland eleverna.

– När vi skulle börja på skolan stod det att det fanns en feministisk förening, men sedan visade det sig att den låg nere. Då bestämde vi oss för att starta upp den på nytt, säger ordföranden Li Oskarson Kindstrand som läser andra året på gymnasiet.

På skolan har varje elevförening en varsin anslagstavla som ett slags ansikte utåt. Under en hel kväll jobbade Li Oskarson Kindstrand och hennes skolkamrater Vera Viksten, Karin Mattsson Wesslén och Maja Svedlund med att fylla tavlan med artiklar, serier och bilder om genusfrågor.

Men morgonen efter var utställningen vandaliserad. Allt material var nedslitet och låg omkringslängt.

– Vi blev alla chockade. Vasaskolan är känd för att där får man vara som man själv vill. Och så händer det här! säger Li Oskarson Kindstrand.

När de berättade om vad som hänt för rektorerna fick de höra att det förmodligen rörde sig om ett pojkstreck.

Men sedan dess har utställningen blivit vandaliserad åtta gånger.

– Ingen annan förening har fått sitt material nedslitet. Det är tydligt att det handlar om en strukturfråga. När tjejer försöker ta plats i det offentliga rummet så tvingas de till tystnad, säger Li Oskarson Kindstrand.

De upplever inte att skolledningen tagit frågan på allvar. När de försökte hänvisa till skolans jämställdhetsplan visade det sig att det inte fanns någon uppdaterad.

I fredags tröttnade de och skrev med en svart tuschpenna på tavlan om vad som hänt. På måndagsmorgonen hade ett tiotal lärare satt upp bilder på sig själva på tavlan för att visa sitt stöd. På bilderna håller de i plakat med texter där lärarna förklarar varför de är feminister.

"Feminist – för att jag tror på demokratin", står det exempelvis på ett av plakaten.

I söndags berättade Li Oskarson Kindstrand även på föreningens Facebooksida om vandaliseringen. Dagen efter hade inlägget delats ett 80-tal gånger och tusentals personer läst. Många har hört av sig och erbjudit hjälp och på skolan har en namninsamling startats av både elever och lärare.

– Det känns väldigt hoppfullt. Efter den första vandaliseringen tänkte vi nästan lägga ner föreningen, men nu känns det viktigare än någonsin att inte ge upp, säger Li Oskarson Kindstrand.