Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejträff om teknik

SANDVIKENHälften flickor på den tekniska gymnasieutbildningen. Det är Göranssonska skolans mål. På tisdagskvällen är det tjejträff på skolan och ett sextiotal besökare kommer för att lyssna, se lokalerna och ställa frågor.

Rektor Mattias Andersson inleder kvällen med att presentera Göranssonska skolan. Ett par kvinnliga civilingenjörer tar sedan över och berättar om sina arbeten. De flickor och de föräldrar som samlats för att bekanta sig med skolan går därefter runt och tittar på lokalerna
Emma Engström från Sandviken går i nian och har ännu inte bestämt vilken utbildning hon ska söka till nästa år. I verkstaden ser hon sig omkring bland svarvar och borrmaskiner.
- Tjejträff är jättebra och det är roligt att man får se hur maskinerna ser ut, säger hon.
Kvällens besökare har många frågor att ställa. Emma Rosén, som är elev på skolan, berättar för de fundersamma.
- Teknik är mer än att bara meka med bilen, här blir vi inte oljiga, säger hon.
Arbetssättet tycker Emma Rosén är bra och hon är positiv till utbildningen.
- Allt är inte bara teknik. Vi arbetar mycket i grupper, blandar olika ämnen och det blir mycket språkkunskap, säger hon.
Mattias Andersson tycker det är viktigt att ta tillvara på flickornas kunskaper.
- Tjejer är ofta mer studiemotiverade än killar. Dessutom har de ofta bättre betyg när de slutar högstadiet, säger han.
Han tror att satsningen på att locka intresserade och motiverade flickor till att läsa teknik kan göra företagen starkare på marknaden.
- Ett företag som Sandvik har hård konkurrens från utländska bolag och behöver många kompetenta medarbetare, säger han.
I dag är 32 procent av eleverna på Göranssonska skolan flickor och det är en bit kvar till att nå målet på 50 procent. Kanske kommer några av kvällens besökare hjälpa till att lyfta siffrorna nästa år.
SOFIA JOHANSSON
026-27 75 93
sofia.johansson@gd.se