Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjernobyl gav Gästrikarna bättre koordinationsförmåga

Spretiga tår och bra koordination. En ny forskningsrapport visar effekterna av Tjernobyl i Gästrikland.
– Eftersom ni drabbades hårdast har vi gjort tester på Gästrikar och jämfört dem med andra personer i Sverige som inte drabbats, säger Janne Huhtikuu, forskare på Folkhälsoinstitutet.

Blev du också lurad på 1 april. OBS! Detta är GD:s aprilskämt 2015.

Totalt har 2000 personer deltagit i studien där man gjort fysiska, psykiska och koordinationstester. Tusen personer i Gästrikland och tusen personer från andra orter som inte fick något radioaktivt nedfall i samband med katastrofen i Tjernobyl för ganska exakt 29 år sedan.

Studien har pågått i drygt tio år. Parallellt med tester på människor har man sammanknutit kunskaper från tidigare forskning på vilka effekter som radioaktiva ämnen kan ha på människor.

– Vi har haft vissa hypoteser och några har visat sig stämma. Dels koordinationen men även att det är påtagligt vanligare med att en tå står ut mer än de andra. Det har visat sig tydligt och de tendenserna har visat sig i tidigare forskningsprojekt också, säger forskaren Janne Huhtikuu.

Testerna har bestått av en grundlig fysisk undersökning, en form av IQ-test samt ett koordinationstest.

IQ-testet visade ingen skillnad utan enbart tårna och koordinationen. Enligt Janne Huhtikuu ser han det som sannolikt att den ökade koordinationsförmågan är en förklaring till att Gästrikland är så framgångsrika inom dans, cirkus och idrott.

– Det är få städer som skiljer ut sig mer på de områdena. Cirkus och danstraditionen är stark och dessutom har man stora idrottsprofiler som Nicklas Bäckström och Erik Pettersson. Det är troligtvis ingen slump att de kommer härifrån, säger Janne Huhtikuu.

LÄS MER:

TV: Skohandlaren inte förvånad

Är du drabbad? Skicka in en bild på din fot här.

Här är de fem bästa lokala aprilskämten