Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuv och tjuv ska du heta!

Annons

Den här veckan står kulturarvet inför rätta.

Det sker vid tingsrätten i Arendal i Norge.

Målet handlar om vem som äger vårt gemensamma minne.

I Norge kallas tvisten ”Slaget om selekjolen”.

Det började när en företagare, Aase Folkvord, besökte det populära Stiklestadspelet. Spelet handlar om Olov den heliges dramatiska tid och vimlar av vikingadräkter. Cirka 700 personer deltar på och intill scenen.

Aase Folkvord drabbades av de vackra kläderna och sökte via sitt företag, Viking Tekstil, pengar hos den lokala näringslivsfonden för att tillsammans med historisk expertis utveckla en vikingakjol. Strax därpå började hennes företag att tillverka.

Parallellt med detta pågick givetvis det breda kulturarvsengagemanget som vanligt, bland lajvare, hembygdsföreningar, amatörhistoriker, slöjdare. Att sy en vikingakjol är inte så svårt. Den består i princip av ett rör av tyg, samt två raka hängslen som sätts fast med spännen.

En av alla dessa engagerade är hantverkaren Nille Glæsel, som har sin bas på ett museum i Lofoten. Hon har under 16 år sytt och sålt historiska dräkter och har dessutom skrivit en bok om hur man kan göra sådana på egen hand.

Aase Folkvord på Viking Tekstil fick se boken och menade att Glæsel kopierat hennes mönster. I sin stämningsansökan kräver hon att Glæsel aldrig mer ska få sälja en kjol, ska makulera alla sina böcker och dessutom betala ett fett skadestånd. Plus stå för Viking Tekstils rättegångskostnader.

Rädslan sprider sig nu, inte minst i museivärlden. Vad händer om Viking Tekstil vinner?

Vem får i så fall rätt att levandegöra historien? Ska hoplimmade krukskärvor också upphovsrättsskyddas? Hur ska man se på bygdedräkterna?

I de norska vikingaleden sker namninsamlingar och demonstrationer. På en solidaritetssida på Facebook lägger människor upp bilder på sina egna hängselkjolar för att visa att tolkningarna är oändligt många och att somliga ligger mycket nära Viking Tekstils variant.

Medan de lagkloka fixerar sig vid fildelning äter sig de privata intressena, steg för steg, ofta i tysthet, in från andra hållet, in i det gemensamma.

Tjuv och tjuv ska du heta, lyder en gammal nordisk folkvisa.

Om man nu vågar sjunga sådana högt framöver.

Någon kanske har skaffat copyright utan att man vet om det.

Rädslan sprider sig nu, inte minst i museivärlden. Vad händer om Viking Tekstil vinner?

Annons