Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvar fångades på bild

/

(Uppdaterad 17.29) Tjuvar som försökte bryta sig in i ett fritidhus i närheten av Korså Bruk fångades av en åtelkamera som fastighetsägaren monterat.

Annons

Det aktuella fritidshuset, som är beläget vid sjön Hinsen i närheten av Korså bruk vid gränsen till Dalarna, ägs av en man hemmahörande i Stockholmstrakten.

Denne hade monterat en åtelkamera på fastigheten i syfte att kunna hålla koll på den även då han själv inte finns på plats.

Möjligen kan det nu göra att två personer kan fällas för ett inbrott som begicks i tisdags i förra veckan.

En åtelkamera aktiveras av rörelse och det var precis vad som hände när de två personerna, iförda pannlampor, bröt sig in i huset i tisdags kväll förra veckan.

Polisen har fått tillgång till bilder som bland annat visar hur ett hänglås bryts upp med hjälp av något som kan vara en bultsax, detta enligt uppgifter på den lokala nätsidan Hoforsbloggen.

Enligt Paul Granholm på polisen i Falun, som utreder ärendet, gör bilderna att chansen att hitta gärningsmännen ökar betydligt.

– Ja, om det går att få fram vilka det här är så borde möjligheterna vara ganska hyfsade, säger han.

Hur vanligt är det att kameror finns monterade på privatfastigheter på det här sättet?

– Det är vanligt, vi har haft ganska många sådana ärenden.

Vad tycker ni om det då? Finns det några problem?

– Jag tycker att det är hur bra som helst. Jag skulle vilja ha kameror överallt, även på stan. Men det är min åsikt.

Tjuvarnas byte blev enligt polisanmälan en ficklampa och några halogenlampor.

Att kameraövervaka sin egen privata fastighet är tillåtet och kräver inget tillstånd. Men det gäller bara inomhus och väl avgränsad tomtmark.

Att som exempel kameraövervaka egen skogs- eller ängsmark är alltså inte tillåtet utan tillstånd, eftersom det är mark som allmänheten har tillträde till enligt allemansrätten.

Någon upplysningsplikt – det vill säga tvång att sätta upp skyltar som informerar om övervakningen – finns inte heller eftersom kameraövervakningslagen över huvud taget inte är tillämplig på väl avgränsad privat mark, detta enligt Nicklas Hjertonsson, jurist på Datainspektionen.

Annons