Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvstart för hotad skola

GÄVLE
I dag börjar skolan, men redan i går öppnade Grååsens skola för terminen.
Grååsens skola är en av de skolor i länet som hotas av nedläggning till följd av Barn- och ungdomsnämndens sparkrav.

Annons
I går, dagen före skolstarten, höll man öppet hus i för att försöka att öka intresset för den lilla skolan.
Elever, föräldrar och återvändare samlades för att fika, minnas och blicka framåt. Trots hotet om nedläggning var stämningen god under dagen och vid ett tillfälle samlades fyra generationer av elever från Grååsens skola i gymnastiksalen.

Blir fler om tre år
Förra året hade Grååsens skola 48 elever. Då skolan i dag öppnar för terminen har antalet elever reducerats till 45. Den negativa utvecklingen kommer enligt prognoser att fortgå i ytterligare tre år, för att sedan följas av en elevökning.
Tomas Edlund, representant för föräldrarådet, tror sig se en utveckling av ökat intresse för den lilla skolan, då bygdens befolkning snart kommer genomgå en föryngring. Han tycker att en nedläggning av skolan i ett sådant skede är ett tecken på kortsiktigt tänkande.
- Nu kommer elevantalet att sjunka under ett par år och då vill de passa på att lägga ner skolan, säger Tomas, som gärna skulle vilja se ett utökat intagningsområde för Grååsens skola.

Översyn och analys
Framtiden för skolan i Grååsen skulle ha bestämts under kommande vecka. Beslutet om en eventuell nedläggning har dock blivit senarelagt. Först ska en översyn genomföras, följt av en konsekvensanalys. Något som är en positiv förändring för elever och lärare på skolan.
Tomas Edlund vill även poängtera hur viktig skolan är för gemenskapen i samhället. Alla invånarna är med i drivandet och bevarandet av Grååsens skola. Bönderna i närheten brukar ta ut barnen på naturstigar och även se till att de har skidspår och skridskoplaner om vintrarna. Då skolan ordnar auktioner för att samla pengar till eleverna brukar hela bygden ställa upp.
Under Grååsens skolas öppna hus var många elever på plats och de flesta som gått där längtade tillbaka till den vackra lilla skolan och skolstarten i dag. De längtade tillbaka till en idyll, fjärran från de större skolorna i Gävle.

HÅKAN DURMÉR