Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobé: "Minska dataspelandet"

Riksdagsledamoten Tomas Tobé, M, från Gävle vill minska dataspelandet bland unga – men får kritik av det egna ungdomsförbundet.

I veckan presenterade Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé ett förslag som ska förbättra skolresultaten.

Genom "ett handslag" med Sveriges alla föräldrar vill han minska tv- och dataspelandet hos skolungdomar.

– Jag är väldigt orolig, särskilt för en del pojkar som spelar tre-fem timmar varje dag, sent inpå nätterna och som inte klarar av skolan, säger han.

Vad har du för belägg för att det är så?

– Jag har suttit ner med många föräldrar som tar upp det här och beskriver att de varje dag har en diskussion hemma. De vill känna stöd, säger Tomas Tobé.

Men hans utspel har mött kritik. Politiker, debattörer och andra har talat om "moralpanik" och menat att spelandet kan vara utvecklande för unga.

William Elofsson är distriktsordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Gävleborg.

– Jag är inte säker på att tv-spelandet är ett så stort problem. Vi ska inte ha någon statlig styrning över tv-spelandet, säger han.

Samtidigt menar han att det är bra att det skapas en debatt, att det kan förändra attityder.

– Tv-spel kan ge väldigt mycket samtidigt som det kan ta. Spelar du tv-spel kan det hjälpa dig att blir duktig på engelska, men om du spelar för mycket kan det ta tid från andra ämnen, säger William Elofsson.