Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé möjlig efterträdare till Reinfeldt

/
  • Tomas Tobé från Gävle nämns en möjlig efterträdare till Fredrik Reinfeldt, den dag Reinfeldt väljer att sluta.
  • Fredrik Reinfeldt har varit statsminister länge och moderatledare ännu längre.

Gävlesonen Tomas Tobé pekas allt oftare ut som en tänkbar efterträdare till Fredrik Reinfeldt som partiledare för Moderaterna. Men själv ligger han lågt.

– För egen del har jag ingen ambition att bli partiledare, säger han till GD.

Annons

Fredrik Reinfeldt har varit partiledare för Moderaterna sedan 2003 och statsminister sedan 2006. Det är i båda fallen långa perioder i dagens politik och nu spekuleras det allt mer kring vem som ska ta över den dag Reinfeldt lämnar.

En kandidat är finansminister Anders Borg, tillika Reinfeldts parhäst i omstöpningen av gamla Moderaterna till Nya Moderaterna. Men Borg har effektivt duckat för alla frågor i ämnet och det är långt ifrån säkert att han verkligen vill.

Då har andra namn seglat upp och ett är Tomas Tobé. Han är idag ordförande i utbildningsutskottet och Moderaternas skolpolitiske talesperson.

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet lanserade nyligen Gävlesonen som möjlig framtida partiledare för Moderaterna.

– Det är lite magkänsla men om Reinfeldt väljer att avgå efter en valförlust, vilket många tror, så har vi ett öppet fält, och Tomas Tobé platsar absolut i det fältet, säger Ulf Bjereld.

Enligt Bjereld anses Tomas Tobé ha gjort ett bra jobb i utbildningsutskottet och är en skicklig debattör. Han har dessutom inte gjort sig impopulär som minister, vilket drabbat flera moderatministrar som ansvarat för besvärliga politikområden.

När Tomas Tobé besökte Murgårdsskolan i Sandviken i veckan passade GD på att fråga hur han ser på att han nämns som en partiledarkandidat.

– Jag tycker att Moderaterna har en utmärkt partiledare och jag arbetar för att han ska bli omvald som statsminister i höst. För egen del har jag ingen ambition att bli partiledare.

Ingen ambition?

– Nej.

Ulf Bjereld tar dock lätt på Tomas Tobés svar och menar att det är vad han måste säga i det här läget. Det handlar främst om att inte underminera Fredrik Reinfeldts position och om att inte blotta sig själv för kritik för tidigt.

– Att vara öppen med partiledarambitioner för tidigt kan försvåra möjligheten att bli vald, säger han.

Annons