Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog emot ensamkommande barn utan tillstånd – nu stängs HVB-hemmet i Kungsgården

Kränkningar, hot och kollektiv bestraffning var vardag för både personal och ungdomar på Kungsgårdens ungdomscenter, enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg. Nu beslutar IVO att stänga verksamheten efter att de funnit omfattande brister som inte åtgärdats trots anmärkningar.

Ungdomshemmet, som drivits i privat regi, startade 2011 och hade tillstånd att bedriva HVB-hem för unga män med begynnande missbruksproblematik, kriminalitet och antisocialt beteende. IVO fann vid en inspektion att det fanns personal anställd som bland annat dömts för narkotikabrott, misshandel och våld mot tjänsteman. Verksamheten hade underlåtit att kontrollera de nyanställda mot belastningsregistret. Kungsgårdens ungdomscenter hade även tagit emot ensamkommande flyktingbarn utan att ha tillstånd för detta.

– Vi har funnit brister vid samtliga inspektioner sedan verksamheten startade, säger Towe Hedåberg som handlägger ärendet hos IVO. Bristerna har inte åtgärdats trots påpekanden.

Enligt IVOs rapport har det sedan starten 2011 förekommit ett flertal klagomål från både ungdomar, föräldrar och anställda om förhållandena på boendet. Enligt en anmälan från en anställd som jobbade mellan 2013 och 2014 fanns det nästan inga aktiviteter för ungdomarna och den anställde upplevde att den inte hade möjlighet att ge dem tillräckligt med mat.

Enligt IVO har samtlig personal som de pratat med uppgett att ägaren ofta skällt ut både ungdomar och personal samt hotat personal med uppsägning. Flera ur personalen berättar också för IVO att de fått utföra arbetsuppgifter de inte haft någon utbildning för eller erfarenhet av, exempelvis hålla i behandlingsgrupper.

Ägaren Agne Larsson som drivit verksamheten sedan starten känner inte igen sig i anklagelserna. Han menar att det är den före detta anställde som bland annat dömts för vålds- och narkotikabrott som manipulerat den övriga personalen mot honom.

– Det här är det värsta jag varit med om. Det är en dokusåpa. Han är en konspiratör av sällan skådat slag och har manipulerat och duperat de andra anställda. Ända sedan han fick sluta har han försökt stänga ner verksamheten för mig och tyvärr har han lyckats.

Varför tog ni emot ensamkommande flyktingbarn trots att verksamheten saknade tillstånd för den typen av verksamhet?

– Ärligt talat trodde jag att vi hade tillstånd. Vi ville bara vara godhjärtade och ta emot dessa ensamkommande barn, och jag tar på mig att det var en miss.

Personalen har också uppgett att de fått utföra arbetsuppgifter som de inte hade kompetens eller utbildning för, som behandling i tolvstegsprogrammet. Var det så?

– Det var inte på mitt direktiv. Personalen har missuppfattat sin arbetsbeskrivning. De har själva tagit initiativet att utföra behandling med ungdomarna. Jag måste tyvärr säga att det visar att jag gjorde rätt som avslutade deras anställningar. De har uppgett i arbetsintervjun att de klarar av att arbeta med ungdomar.

Ungdomar som IVO pratat med uppger att ägaren ofta använt sig av kränkningar och nedsättande tillmälen. Han ska exempelvis ha sagt till en ungdom att "åka hem och knarka med sin pappa" (som är f.d. missbrukare) och frågat en annan om han "hade sugit av någon" då han hade ett munsår.

Men ungdomarnas berättelser om dåligt bemötande beror på att de projicerar sin egen problematik på verksamheten, menar Agne Larsson.

– De här ungdomarna som sagt detta är alla tillbaka i missbruk i dag, kan jag säga. De har en problematik som gör att de projicerar sin ilska på mig.

De är alltså inte trovärdiga för att de missbrukar?

– Nej, det tycker jag inte. De har problem.

Agne Larsson säger att han känner sig orättvist behandlad av IVO och menar att den före detta kriminelle anställde gjort allt i sin makt för att pressa dem att stänga ner hans verksamhet.

– Det har inte varit någon rolig resa. Det här gör ont i hela mig. Det har blivit en vansinnig ryktesspridning. Men jag har iallafall hedern i behåll.

Från och med måndag den 28 september är Kungsgårdens ungdomscenter stängt. Agne Larsson har överklagat IVO:s beslut.