Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tog sitt liv” i Almedalen

Sandvikenbon Joacim Jonsson försökte i går begå ”självmord” tillsammans med ett tiotal personer i Almedalen. De ville uppmärksamma problemen med att folk använder homeopatisk medicin.

Men ingen behöver oroa sig. Alla medverkande lever. Jippot var en aktion från föreningen Vetenskap och folkbildning. Deras syfte med ”självmordet” var att visa att homeopatisk medicin, eller så kallad alternativ medicin, enligt dem inte innehåller rätt mängd läkemedel. Därför svalde aktörerna, varav en av dem var austronauten Christer Fuglesang, en stor mängd homeopatiskt sömnmedel mitt framför ögonen på åskådarna i Almedalen.

– Det är i princip som sockerpiller. Om homeopatiska mediciner skulle fungera skulle vi alla ha dött i en överdos, säger Joacim Jonsson.

Föreningen Vetenskap och folkbildning menar att det blir farligt om en sjuk person väljer homeopatisk medicin framför traditionellt läkemedel. Dessutom tycker de inte att sådan medicin borde skattefinansieras av staten.