Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tollin, Ferdinand

Annons
(1807- cirka 1865), karikatyrtecknare och uppfinnare, född i Gävle. T. tog hovrättsexamen 1831, var i tjänst hos Svea hovrätt och som kontorsskrivare hos Riksbanken i Stockholm. Då han var intresserad av mekanik konstruerade han en maskin för numrering av Riksbankens sedlar, men maskinen slutade fungera efter de första lyckade försöken. Tollin bytte bana och hos tidskriften Freja skrev han från 1838 reportage och gjorde illustrationer, gärna med karikerade drag. Han gav 1840 ut samlingen "Portfölj af Svenska Karikaryrer".
Redan under skoltiden hade han börjat teckna och planerade att ge ut "Utsigter af Gefle", en serie han påbörjade 1838, men det blev bara några blad. Senare skildrade han Stockholm. 1845 gav han under signaturen J.L. Nygren ut "Hjelpredor för lånesökande", en förteckning över ett stort antal personer som utpekats som ockrare. När andra upplagan kom ut drogs han inför rätta och dömdes till att böta eller gå i fängelse. Tollin försvann utomlands och kom aldrig tillbaka till Sverige. 1852 gavs i Genève ut en skrift med Tollin som författare och illustratör som handlade om den nya vetenskapen, flygkonsten.
Tollin var bortglömd och okänd i Sverige när Gävle museum (Länsmuseet) 1956 väckte intresse för honom med en utställning kallad "Rabulisten och mamsellen". Mamsellen är Josabeth Sjöberg, som i akvarell målat hans sista besök hos henne i Stockholm. Från Gästrikland 1966; Svenska Män och kvinnor.