Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas fick en gråsäl i nätet

När Tomas Larsson skulle vittja laxfällan låg en 200-kilo tung och två meter lång gråsäl i den. Nu hänger bjässen från traktorn i väntan på att Naturhistoriska Riksmuseet ska hämta den.

 

 En 200-kilos gråsäl hade fastnat i Tomas Larssons laxfälla när han skulle vittja den i går. Den hade lyckats ta sig in genom öppningen, en fyrkantig ram på 50 gånger 22 centimeter, och kom sedan inte ut igen.

– Ramen satt kvar på sälen, den satt så fruktansvärt hårt att vi fick skruva loss den. Sälen hade pressat sig genom den.

Han och kamraten som var med fick hålla på i flera timmar med att få loss den ur fällan och upp på fiskebåten.

När de kommit i land lyfte han upp den i sele från traktorns lyftanordning.

Därifrån hänger den ungefär två meter och omfångsrika sälen just nu i väntan på att Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm ska hämta den.

– Jag ringde museet direkt. De kommer skära upp den och kontrollera förekomsten av naturgifter.

Han räknar med att det tar en dag att laga den förstörda laxfällan och att han sammanlagt förlorar mellan sju och åtta tusen på sälens härjningar.

– Då räknar jag in all lax den ätit upp för mig. Från Naturhistoriska museet får jag 800 kronor. Jag får också sälskadeersättning varje år. Men den summan är densamma oavsett hur mycket sälen förstör för mig.

Han har jobbat som fiskare i 25 år och det här var andra gången en säl hamnade i hans nät.

– Förra gången var för sju-åtta år sen. Men den här sälen är större och fetare.