Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Tobé sågade egna partiets flyktingpolitik: "Ett stort misstag"

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé från Gävle sågar sitt eget partis tidigare flykting- och integrationspolitik jäms med fotknölarna.
– Det var ett stort misstag av Moderaterna och den tidigare alliansregeringen att inte tidigare ta tag i invandringsfrågan, sa han i en debatt om företagandets villkor i Gävleborg på måndagen.

Annons

Debatten om företagandets villkor och framtidsmöjligheter i Gävleborg hölls på Söders källa i Gävle och hade lockat tunga namn som Anders W Jonsson, C, tillförordnad partiledare, Tomas Tobé, M, partisekreterare, Raimo Pärssinen, S, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och Yoomi Renström, S, kommunalråd i Ovanåker och ledamot i EU:s regionkommitté.

Läs mer: Hur ska Gävleborg kunna växa

En av de frågor som moderatorn Lillian Sjölund – ledarskribent på Ljusnan – bollade upp var hur alla nyanlända flyktingar ska kunna komma in på arbetsmarknaden och bli en resurs för länets näringsliv. Just företagande har länge varit ett framgångsrikt sätt för nya svenskar att ta sig in på arbetsmarknaden när andra dörrar varit stängda, påpekade hon.

Anders W Jonsson svarade att det gäller att tänka "helt nytt" och nämnde lägre ingångslöner och enklare regler kring företagandet som nödvändiga åtgärder. "Verkningslöst", kontrade Raimo Pärssinen som menade att utbildning och snabb validering av utbildning från hemlandet är viktigare.

Tomas Tobé beskrev integrationspolitiken som "ett omfattande misslyckande" – även den som utformades av regeringen Reinfeldt 2006-2014 (från 41.30 in i klippet ovan).

– Jag är alltså mycket självkritisk. Jag tycker att det var ett stort misstag av Moderaterna och den tidigare alliansregeringen att inte tidigare ta tag i invandringsfrågan och integrationspolitiken. Det är ingen tvekan om det.

– Men vad är det för läge vi är i nu i Sverige? Det har kommit en kvarts miljon människor de sista två åren. Vi vet hur utbildningsnivån ser ut. Då måste man vara beredd att göra saker radikalt annorlunda, sa Tomas Tobé, och nämnde bland annat "utbildningsplikt" och en kombinerad jobb- och utbildningslösning som lämpliga åtgärder.

Debattörerna förde genomgående fram sina respektive partiers rikspolitik som rätt medicin även för Gävleborg. Tomas Tobé krävde sänkta skatter på företagande, Anders W Jonsson mindre regelkrångel medan Raimo Pärssinen och Yoomi Renström pratade om vikten av att höja utbildningsnivån.

Debatten hölls dagen före Internationella kvinnodagen och lägligt nog ägnades en betydande del av den åt kvinnors möjligheter, eller brist på möjligheter, till företagande . Då fördes debatten också ner på det lokala planet när Gävles kommunalråd Inger Källgren Sawela, M, från en plats i publiken undrade varför de rödgröna partierna stoppat kommunstyrelseförslaget om att permanenta lov, lagen om valfrihetssystem.

– Jag skäms, dundrade Källgren Sawela, som menade att de rödgrönas agerande var ett hårt slag mot kvinnligt företagande (1.07.25 in i klippet).

Hon fick svar direkt av Åsa Viklund Lång, S, kommunalråd i opposition:

– Vi skulle väldigt väldigt gärna vilja ha en massa saker, både av vår egen verksamhet och av Lov-företagen men vad vi grundade våra synpunkter på var en stor utredning som gjorts av en extern konsult där det finns massor av frågor som vi vill ska besvaras. Det handlar inte om att säga nej till lov.

Läs mer: Hofors Gästriklands bästa företagarkommun

Läs mer: Svenskt näringslivs VD: "Det finns all anledning till oro i Gävleborg"