Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Tobé vill se en flyktingpaus

– Sverige behöver en flyktingpaus.
Det menar riksdagsledamot Tomas Tobé, M, som besökte Migrationsverket i Gävle på onsdagen.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé hade bett att få hälsa på enheten i Gävle för att bilda sig en bättre bild av läget. Just nu pågår intensiva politiska diskussioner om hur Sverige ska hantera den stora mängden asylsökande och på tisdagen meddelade regeringen att man vill anpassa asylreglerna till EU:s minimikrav. I praktiken handlar det bland annat om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln.

Men Moderaterna vill gå ännu längre och blåsa liv i Dublin-förordningen som tidigare gällt inom EU. Den säger att det första landet där en asylsökande lämnar in en ansökan också ansvarar för asylprocessen. Sverige skulle då kunna beordra asylsökande att vända om.

– Vi tror på ett tillfälligt stopp. Men Grekland är inte ett tillräckligt säkert land att sända tillbaka folk till, därför pekar vi på Tyskland och Danmark istället, säger Tomas Tobé.

Medan politikerna diskuterar vidare på nationell- och EU-nivå jobbar Migrationsverkets personal oförtrutet på för att göra det bästa av situationen.

– Det som hänt de senaste två och en halv månaderna har gjort att vi fått ställa om all vår kapacitet och fokusera på att ta emot asylansökningar och ge de som kommer tak över huvudet och mat för dagen, säger Joakim Jansson, sektionschef för Migrationsverkets region Mitt.

Han efterlyser bättre stöttning från andra myndigheter.

– Som myndighet har vi löst situationen på ett fantastiskt sätt och det är med stolthet vi jobbar på det här stället. Men vi behöver hjälp från andra och alla åtgärder som främjar samarbete är bra för oss, säger han.

Från september till november har det kommit strax över 4000 asylsökande bara till Gävle. Under motsvarande period förra året var siffran runt 1000 personer.

Gränskontrollerna som infördes för ett par veckor sedan har dock gett effekt för Gävles del.

– Antalet spontana asylsökande i Gävle har minskat rejält sedan gränskontrollerna infördes. Hittills i dag är det fem personer som oväntat dykt upp, innan kontrollerna infördes rörde det sig om i snitt 130 personer per dag, säger Maria Beiron, chef för asylprövningsenheten.

Att utreda alla asylärenden kommer att ta tid och kräva mer personal än vad som jobbar där i dag.

– Vi behöver rekrytera ett 40-tal bara på asylprövningsenheten i Gävle, säger Maria Beiron.

Främst kommer Migrationsverket att leta efter jurister och statsvetare.

– De utbildningarna finns inte vid högskolan i Gävle så det kommer att göra det svårare att rekrytera, konstaterar Rikard Engman, teamledare.