Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomatsoppa

Annons

Tomatsoppa
För 4 personer
1 kg mogna tomater
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 msk olivolja
3-4 kvistar färsk körvel (alt. 1 tsk torkad)
1 vitlöksklyfta
12 dl vatten
2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond
maizena
1 nypa socker
salt och vitpeppar

1. Skala och hacka den gula löken. Flå tomaterna, ta bort skal och kärnhus och hacka tomatköttet grovt. Hacka selleristjälkarna.
2. Fräs samman allt med olivolja i en rymlig kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta och späd med vatten. Tillsätt koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond och repa ned bladen från 3-4 kvistar körvel.
3. Låt soppan koka upp och sjuda sakta i tio minuter. Häll upp i mixer eller matberedare och kör soppan helt slät. Slå tillbaka soppan i kastrullen och koka upp. Red lätt med lite maizena som blandats med dubbla mängden vatten. Soppan ska vara lätt trögflytande, inte mer. Sjud soppan fem minuter efter avredningen. Smaka av med socker, salt och peppar strax före serveringen.