Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomhänt minister

GÄVLEMarita Ulvskog kom inte med några löften om nya statliga satsningar till gävleborna, i sitt 1 maj-tal i Boulognerskogen. Ett tal som kunde hållas med starka s-opinionssiffror i ryggen.

- Även om s nu har bra opinionssiffror så ska man inte tro att det är klart. Tänk på hur det gick när man förutsatte att Tre Kronor lätt skulle vinna över Vitryssland i OS-hockeyn. Man kan inte räkna ut borgarna, som är bättre på att bedriva valrörelse än Vitryssland på att spela hockey, varnade Ulvskog.

Valstart
Hennes tal får betraktas som ett startskott på valrörelsen och hon inriktade sig på hur regeringspartiet känner stolthet över det välfärdssamhälle som fortfarande finns kvar trots en bakåtrullning under 90-talet. Hon betonade att man trots det inte känner sig nöjda. Det vilar fortfarande skuggor över platser som Gävle, där människor blir av med jobben eller lever med en rädsla för det, med allt det för med sig av dålig ekonomi.
Kulturministern lovade att man ska fortsätta arbeta för att få ned arbetslösheten och att socialdemokraterna riktar in sig på full sysselsättning.
Hon varnade för moderata skattesänkningar vid ett regeringsskifte och menade att dessa inte går ihop med utlovade satsningar på kortade vårdköer och fler poliser. Moderaternas politik går ut på att de redan rika blir rikare, med växande klyftor i samhället som följd. Socialdemokraternas uppgift blir att minska de klyftor i samhället, som växer snabbt även nu när s är regeringsparti.
Gör man inget åt det så finns det alltid en risk för Le Pennialism, menade hon med anledning av situationen i Frankrike.
Marita Ulvskog manade också till kamp för människovärdet i den blodiga konflikten i Mellanöstern. Det är den värsta utvecklingen på länge med israeliska tanks som rullar in på de palestinska områdena och gör att folk känner smärta och skräck.

Rädsla över gränserna
Rädlan sprider sig ända hit, menade hon och ställer krav på samtal, förhandlingar och framför allt resultat.
Hon drog paralleller med Olof Palmes tal i Gävle 1965, då denne slog fast att man aldrig kan nå en lösning på Vietnamkriget med militära medel. Den enda vägen är genom förhandlingar.
MATTIAS JONSSON