Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tömmerreservernai kristider

Kommunstyrelsen i Sandviken fastställde i går de ekonomiska ramarna för de kommande tre åren. Till följd av den ekonomiska krisen väljer majoritetspartierna att helt stryka reserverna nästa år.

Som GD berättat har Sandvikens skatteintäkter rasat till följd av den ekonomiska krisen.

Läget har blivit så allvarligt att majoritetspartierna Socialdemokraterna och centern nu väljer att slopa det tidigare finansiella målet på 20 miljoner kronor i reserv år 2010. I stället pytsas de pengarna ut på de olika verksamheterna. Exempelvis får förskolan och skolan sju miljoner kronor och äldreomsorgen en miljon. De verksamheterna har nyligen varslat personal motsvarande totalt 150 tjänster.

Kommunstyrelsen tog i går ställning till budgetramarna.

– Det är jättebra att 20 miljoner kronor delas ut eftersom det finns ett stort behov i verksamheterna. Men tyvärr är pengarna ändå för lite. Därför borde vi redan nu diskutera en skattehöjning på 50 öre, sa oppositionsrådet Karin Nilsson, V.

Vänstern lade ett eget förslag till ramfördelning som bygger på en skattehöjning. Partiet vill lägga mer pengar på förskola, skola och äldreomsorg samt spara in på chefer och kontor.

Kristdemokraternas oppositionsråd Daniel Didricksson ifrågasatte varför kommunalrådet Monica Jacobsson talade om välfärd, men inte tar steget och höjer skatten.

– Jag är inte emot en skattehöjning, men det handlar om vid vilket tillfälle man gör det, och rätt tillfälle är inte mitt i krisen, svarade Monica Jacobsson.

Flera av politikerna tyckte att de inte fått tillräckligt med tid för att diskutera budgetramarna med sina respektive partier. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet bad att få återkomma till fullmäktige.

– Moderaterna har inte haft tid och möjlighet att diskutera det här annat än att vi är rädda om det finansiella målet, sa oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, M.